gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Колбасите са бавни убийци - доказаха го

Колбасите са бавни убийци - доказаха го

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Колбаси
Метален сушилник за съдове на два етажа-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
41.60 лв.
Виж ››

Наденичките, бекон и кренвиршите са смъртоносни. Според мащабно проучване на учените от Оксфордския университет, ежедневната консумация на колбаси над 50 гр. дневно е главната причина за смърт в един от 30 случая. Според британските специалисти дори една наденичка или три резена бекон дневно могат да застрашат здравето и живота ви.

Колбасите, които са чест гост на трапезата ни, се произвеждат предимно от остатъци при преработката на месни продукти, сланина, механично обезкостено месо, вода или сух лед за хранителни цели, комбинирани препарати на фосфатна основа и растителни протеини.

Наденички

Производителите често влагат и стабилизатори, консерванти, оцветители и ароматизатори (т.е. всички онези Е-та, които дискретно се отбелязват с малки букви на етикета).

С цел намаляване на себестойността на производството, някои от произоводителите на колбаси заменят и част от месото със заместители на месо – напр. соеви гранули. Колбасите, произведени по тази технология имат по-ниска хранителна стойност. В състава им допълнително може да се срещнат и нитратни смеси, които се добавят като консервант и с цел да се запази свежия вид на колбасите.

Повече от половин милион мъже и жени в цяла Европа са взели участие в дългосрочно проучване, чиято цел и била да се види отражението на консумацията на колбаси върху здравето на хората. В продължение на повече от тринадесет години са били следени хранителните им навици и здравословното им състояние.

наденици на скара

Според авторите на изследването: “Мъжете и жените, които предпочитат да похапват колбаси, са много по-застрашени от преждевременна смърт в сравнение с хората, които ги избягват. Основните причини за смърт при любителите на наденички или шпекови салами са сърдечно-съдови заболявания, както и някои видове рак“.

В хода на провеждането на изследването 26 344 от участниците са починали, т.е. един на седемнадесет човека, взели участие в проучването е починал преди края му. По-задълбочени анализи са показали, че доброволците, които са консумирали колбаси са били почти двойно по-застрашени от ранна смърт, в сравнение с тези, които почти не посягали към подобни субпродукти.

Според кардиолозите, консумацията на повече от 160 гр. колбас, което се равнява на една средно голяма наденица или два кренвирша, повишава с потресаващите 72% шанса да получите инфаркт. Любител на месните продукти са били и с 25% по-застрашени от рак на дебелото черво.

Според д-р Трейси Паркър, диетолог в Британската Кардиологична Фондация :“Със затоплянето на времето и наближаването на пролетта, много хора ще се изкушат да извадят скарите и барбекютата си, но те трябва да си дадат ясна сметка, че консумацията на колбаси може преждевременно да ги вкара в гроба“.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 8
3 6
2 6
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (23)

Изпрати
щерев
щерев
14.07.2015 19:56
съд и затвор за такива клеветници като вас
0
0
Стефан
Стефан
02.04.2015 11:00
Да се живее е нездравословно
4
0
Ицето
Ицето
12.03.2014 10:48
Дишането е бавен убиец номер 1.
6
3
Лекар
Лекар
06.08.2013 21:48
Когато започнах работа в болницата заварих много възрастен патолог който ми разказа,че в болницата за цялата 1956-та година е имало един случай на болен с инфаркт.Истината е,че стресът е убиец номер едно в днешно време,а не колбасите.
14
4
 Боян
Боян
26.07.2013 20:33
Има ли някакви данни в споменатото изследване колко хора са умрели заради стрес от постоянни негативни новини и статии като тази? Не бих се учудил ако са няколко пъти повече от тези, които са яли кебабчета.
11
2
оптимист
оптимист
12.07.2013 09:22
ами то и животът е смъртоносен - винаги завършва с летален край. Да вземем да не се раждаме....Един от 30 умирал от наденички, друг умирал от захар, трети от кока-кола....Питайте шотландския боец какво яде и ни уведомете.
13
3
Ирина
Ирина
29.06.2013 10:37
Преводът е неправилен, тенденциозен и непълен.
Прочетете за проучването на неговата страницата (тъй като машината не позволява да се пише на латиница, ще напиша адреса с БГ букви - хттп://епик.иарк.фр (к се изписва с английското с).
Напълно съм съгласна, че посочените продукти не са полезни, но те не могат да се излъчват като причина за посочената повишена смъртност. Факторите са изключително комплексни за да се дава каквото и да било дефинитивно заключение.
Проучването е изключително интересно, за да бъде ограничено само около колбасите. Има много по-важни неща, които могат да се извлекат от това проучване.
2
1
Веси
Веси
14.06.2013 10:17
Авторът на статията знае ли какво е "субпродукти"? И според тези изследвания какво трябва в крайна сметка да ядем? Май ще трябва да излизаме на паша, ама и растенията сигурно ще се окажат вредни и и пълни с химия!
7
1
краси
краси
26.05.2013 07:46
на червяндалест немец цъфтящ от здраве ли му казваш :) всеки който не иска да направи нещо си намира причини ... яденето на месо е от най-гадните неща които можем доброволно да си сторим. На един човек който не иска да се откаже каквото и да му говориш, както и да му доказваш, от 9 кладенеца вода ще изкара за да оправдае самоугодничеството си ... и пак че муа паржолете и пръжките, ще плющи миризливата си шкембе чорба под звуците на дива чалга, ще се уригне звучно накрая, ще пръдне като се поглади по шкембака от който вече не може да си види оная работа, и ще почне да дава съвети кое е добре да се яде и кое не :)
7
1
знам как
знам как
14.04.2014 19:15
Да Краси .Много вярно и точно си го написал,хареса ми много!
1
1
Натуралист
Натуралист
25.05.2013 17:00
Чудесна статия. Слабо описание, малко общо, но извода и обобщението имат нужда от публичност. Как да се храните? Ами просто яжте натурални неща и гледайте повече на етикетите. Ако има нещо, което не знаете какво е - просто не го консумирайте. Яжте месо (домашно или от на познат/приятел близък, който продава), риба (но дива - по-скъпа е, но не е като пъстърва от развъдник, защото и там има същото, което и в чипса и колата, която може би избягвате), зеленчуци и плодове(ако имате възможност от село или познати, ако не от био-магазини или други варианти, в които дори да не сте сигурно, че са толкова натурални, поне си струва да опитате). Дали ще ядете месо или сте веган, най-важния принцип е да не се преяжда (т.е. доста по-малко от това, което си представяте като необходимост на ден - 150 гр едно хранене), повече вода (по-малко минерална -а изворна, трапезна) и НАЙ-ВАЖНОТО - произхода: Колкото по-натурално и без добавки и консерванти, толкова по-добре. Химията влияе на органите вътре без да дават външен признак и се развиват проблеми, болести и вътрешни алергии.
УСПЕХ! Който иска ще намери начин да се храни правилно! И с БИО/или с просто език натурална/ козметика да аси миете най-големия орган - кожата.
7
2