Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Колбасите са бавни убийци - доказаха го

Колбасите са бавни убийци - доказаха го

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Колбаси

Наденичките, бекон и кренвиршите са смъртоносни. Според мащабно проучване на учените от Оксфордския университет, ежедневната консумация на колбаси над 50 гр. дневно е главната причина за смърт в един от 30 случая. Според британските специалисти дори една наденичка или три резена бекон дневно могат да застрашат здравето и живота ви.

Колбасите, които са чест гост на трапезата ни, се произвеждат предимно от остатъци при преработката на месни продукти, сланина, механично обезкостено месо, вода или сух лед за хранителни цели, комбинирани препарати на фосфатна основа и растителни протеини.

Наденички

Производителите често влагат и стабилизатори, консерванти, оцветители и ароматизатори (т.е. всички онези Е-та, които дискретно се отбелязват с малки букви на етикета).

С цел намаляване на себестойността на производството, някои от произоводителите на колбаси заменят и част от месото със заместители на месо – напр. соеви гранули. Колбасите, произведени по тази технология имат по-ниска хранителна стойност. В състава им допълнително може да се срещнат и нитратни смеси, които се добавят като консервант и с цел да се запази свежия вид на колбасите.

Повече от половин милион мъже и жени в цяла Европа са взели участие в дългосрочно проучване, чиято цел и била да се види отражението на консумацията на колбаси върху здравето на хората. В продължение на повече от тринадесет години са били следени хранителните им навици и здравословното им състояние.

наденици на скара

Според авторите на изследването: “Мъжете и жените, които предпочитат да похапват колбаси, са много по-застрашени от преждевременна смърт в сравнение с хората, които ги избягват. Основните причини за смърт при любителите на наденички или шпекови салами са сърдечно-съдови заболявания, както и някои видове рак“.

В хода на провеждането на изследването 26 344 от участниците са починали, т.е. един на седемнадесет човека, взели участие в проучването е починал преди края му. По-задълбочени анализи са показали, че доброволците, които са консумирали колбаси са били почти двойно по-застрашени от ранна смърт, в сравнение с тези, които почти не посягали към подобни субпродукти.

Според кардиолозите, консумацията на повече от 160 гр. колбас, което се равнява на една средно голяма наденица или два кренвирша, повишава с потресаващите 72% шанса да получите инфаркт. Любител на месните продукти са били и с 25% по-застрашени от рак на дебелото черво.

Според д-р Трейси Паркър, диетолог в Британската Кардиологична Фондация :“Със затоплянето на времето и наближаването на пролетта, много хора ще се изкушат да извадят скарите и барбекютата си, но те трябва да си дадат ясна сметка, че консумацията на колбаси може преждевременно да ги вкара в гроба“.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
53
48
36
26
10
Дай твоята оценка:

Коментари (23)

Изпрати
Alex
Alex
25.05.2013 16:47
13 годишно изследване с половин милион участници? Кой го е провел и как, че нещо не си го представям. Не казвам, че кренвиршите и надениците са ок, ама като ще се пишат "научни" доказателства, поне да не са толкова нелепи.
1
0
Peter
Peter
25.05.2013 14:16
Поне си пишете източниците. Така всеки може да си съчини статия.
0
0
Миглена
Миглена
25.05.2013 10:54
напълно съгласна съм с тази статия, а за тези които се чудят какво да ядат....има какво да се яде...които има желание намира начин- но аз тези отрови не ги консумирам. Всеки избира сам за себе си-и решава какво да яде, какво да пие...да муши или да не пуши. НО СЕ РАДВАМ КОГАТО НАЙ-НАКРАЯ СЕ ПУБЛИКУВАТ ТАКИВА СТАТИИ
0
1
Роси
Роси
25.05.2013 07:54
Само това чета:Това е вредно,онова-също.Е,тогава:Какво да ядем?Ами,храните които са вредни,нека да ги забранят-какво толкова,иначе се самоунищожаваме!!!
1
0
Умен
Умен
25.05.2013 07:40
За съжаление това е вярно, изтровиха ни през последните 20тина години. Ето пример, винаги когато дам на кучето си кренвирш, по една седмица след това се чеше.
0
0
бистра
бистра
25.05.2013 01:49
напишете ( как се правят кренвирши )
0
0
sss
sss
30.04.2013 02:39
открихме че хората вярват на всичко ако кажем че е ''открито от учените''
0
0
Радо
Радо
29.04.2013 23:42
Това са пълни глупости!
0
0
Кольо
Кольо
22.03.2013 18:22
Вместо колбаси яще месо и без тава цената е същата
Но че са отровни е пълна глупост
0
0
Петров
Петров
22.03.2013 13:30
Чел съм изследването. Тук не се цитира коректно. Всъщност от починалите за период от 13 години 26 344 души едва за 3 % се приема , че са починали защото са яли над 160 грам колбас всеки ден. Останалите 97 % са починали по други прични.
1
0