Как да си отгледаме подправки в саксия

Подправки в саксии
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Да си отгледате подправки в саксия е може би най-лесната и приятна работа, подходяща дори за не дотам вещите в градинарството. Дори едно единствено растение, засадено в малка саксия на перваза на прозореца, ще ви даде максималното от себе си.

Подправките обичат светлината, издържат без вода и изобщо – изискват минимум грижи. И тъй-като са едногодишни растения, през летния сезон можете да се радвате на зеленината им, като няма да имате грижа за тях през останалите сезони. В сравнение с градинските растения, подправките имат имунитет срещу болести. При желание или необходимост, винаги могат да се преместят от саксията в градината.

Чувен

Първото нещо, което трябва да направим, когато решим да отглеждаме подправки в саксия, е избирането на подходящия съд. Такъв е всеки, който има достатъчно пръст и дупки за отцеждане на излишната вода. Отцеждането е много важно, тъй като ако не се отцежда корените на растението лесно загиват.

Въпроси като формата и материала на сандъчето са личен избор. Все пак добър вариант би бил порцеланът, не само защото винаги изглежда добре, но и поради факта, че порите му пропускат достатъчно вода и спомагат за охлаждането на почвата. А това е от полза за отглежданото растение.

Зелени подправки

Друг подходящ материал, от който може да е вашето сандъче, е камъкът. Той е стабилен, издържа на студ, но е доста скъп и трудно подвижен. Като че ли най-подходящи за целта са дървените контейнери, така естествено изглеждащи.

Когато засадите желаните подправки, оставете ги на прозореца, където да се порадват на естествената слънчева светлина за 5-6 часа. Що се отнася до поливането, правете го винаги, когато забележите, че почвата е суха. През пролетно-летния сезон подправките се нуждаят от торете на 2-3 седмици. На пазара се предлагат специални органични торове за саксийни растения, които трябва да използвате. Един трик за бърз растеж е редовното подрязване на вашите билки.

Лавандула

Най-подходящото време за създаване на билкова градина е месец март, като може да засадите семена или разсад от желаните растения. Важно е, ако изберете засаждате със семенца, да ги покриете плътно със слой от почвата. Докато билките поникнат е важно да ги поливате ежедневно. Ако ви се прииска да създадете своята мини градинка в месец, различен от март, може да си вземете вече пораснали билки в саксии и да продължите отглеждането им у дома. След време ги пресадете, оставяйки разстояние между тях. Ако решите да засадите няколко билки в една голяма саксия, знайте, че висящите трябва да са разположени в краищата, а храстовидните - в средата на саксията, за да не си пречат.

Освен традиционните саксии, може да изберете и висяща кошница, която да сложите на терасата, ако имате възможности - истински зелен рай! В такава може да отглеждате мащерка, копър, босилек или висящ розмарин.

Трябва добре да помислите какви подправки ще отглеждате, дали ще сушите някои от тях или ще ползвате в прясно състояние. Например джоджена, чубрицата и розмарина са подходящи за сушене и може да ги съхранявате в бурканчета. Някои може и да замразите - копър, магданоз и т.н. Изберете според кулинарните си предпочитания.

Сушенето на билките е най-лесно, когато отрежете стеблата на желание, направите букет и го вържете, оставяйки го да виси на подходящо сухо и прохладно място. Не е хубаво да сушите билки на слънце, защото така губят вкусовите и полезните си свойства. Когато подправките изсъхнат, ги стрийте с ръце и приберете в бурканчета.

Що се отнася до замразяването на подправките, вземете желаните, нарежете ги на ситно, сложете в торбичка и във фризера. Може да направите и впечатляващи ледени кубчета с подправки. Напълнете форма с вода, посипете подправки в тях и замразете. Доста ефектен начин за замразяване се получава.

Ето няколко примера как да процедирате при отглеждането на отделни видове билки:

Лавандула – тази красива подправка се нуждае от широки саксии и лека, аерирана, и запасена с хранителни вещества почва. Тя, както и всички останали подправки, обича слънцето, но може да вирее и на шарена сянка. Нуждае се от обилно поливане, окопаване и подрязване на стръковете след като прецъфти, като не трябва да се реже прекалено дълбоко. Семената се садят през март и април. Може да използвате като добавка към десерти, плодови сладкиши, сиропи. От сушена лавандула се прави изключително ефикасен успокояващ чай.

Риган - риганът е топлолюбиво растение, което обича слънцето. Засадете го в голяма саксия, за да се чувства добре. Няма опасност от измръзване, не е претенциозен към поливането. Може да издържи частичната суша, ако забравите да го полеете. Щом цъфтежът настъпи, цветовете се изрязват с дръжките и се изсушават. Ароматните листенца могат да се използват и зелени, без цъфтеж. Освен добре познатият риган, се срещат още 2 негови разновидности - пъстролистен и жълт риган. Те също се използват в кулинарията, но могат да бъдат и красиви стайни растения. Семенцата се садят през март и април. Подправката се използва за овкусяване на месни и зеленчукови ястия, като добавка към салати и сосове.

Девесил - дава възможност за засаждане през пролетта и есента (от март от септември). Обича слънчеви и места с частична сянка. Използва се основно за месни ястия, особено за агнешко, за супи, фасул, рибни чорби. Ако се чудите дали да го замразите или изсушите, знайте, че замразените листенца са с по-силно изразен вкус и аромат.

Мащерка - тя ще ви радва с цветовете си през летния сезон. Изключително красива, ароматна и полезна, тя няма особени изисквания към своите собственици, стига да я предпазите от суровите зими. Има нужда от дренирана почва и слънце. Подходяща е за подправяне на месни ястия, супи, зеленчукови ястия, рибни ястия. От сушената мащерка се прави чудесен ароматен чай. Семенцата се засажда в период - март-май.

Розмарин – изключително непретенциозен. Единственото му изискване е торене всеки месец, свеж въздух и слънчеви лъчи. Понася сушата, прекалено многото вода дори му действа зле.

Босилек – изисква почва, обработена с торове, най-добре купена. Желателно е листата му да се опръскват с вода, най-вече сутрин. Полезен е и като активен гонител на комарите от дома през летния сезон. Босилековите семенца се садят периода февруари-април. Хубаво е да го подрязвате преди цъфтеж, защото иначе губи прекрасния си аромат. Използвайте при месни ястия, супи, салати и варива.

Чубрицата – Най-обичаната подправка в българска кухня не е трудна за отглеждане в домашни условия, така че всяка от вас може сама да отгледа и да има винаги под ръка от ароматното чудо. Тя е студолюбива, обича сухата, лека и наситена с варовик почва. Полива се умерено, едва след като почвата е видимо изсъхнала. Семената се засаждат през април и май. Тя е една от малкото многогодишни подправки. Вирее на слънце.

Мента - всички обожаваме нейния аромат. Една от най-предпочитаните за отглеждане в саксия подправки. Използвайте я за подправяне на зеленчукови ястия, супи, сосове и салати. Може да използвате пресните листенца за украса към ястия, десерти и коктейли. Сушената мента се използва за направата на ароматен билков чай, чийто вкус е незаменим. При отглеждането на ментата е важно редовното подрязване след като порасне, защото това насърчава растежа ѝ. Обича слънцето. Семената се засаждат в периода от февруари до юни.

Маточина - подправка с нежен лимонов аромат, която се използва при приготвянето на рибни ястия, зеленчукови ястия и ястия с пилешко месо. Може да добавите и към маринатата за месо. От сушените листа маточина се прави много приятен билков чай. Съберете листенцата преди цъфтежа, защото после губят аромата си. Семената маточина се садят в периода април-май. Растението обича слънчеви и места с частична сянка.

Магданоз - чудесно допълнение към всяко ястие за онези, които го обичат. Вирее на слънце или на полусенчести места. Семената от магданоз се засаждат през март и април.

Копър - една от най-използваните подправки, подходяща за супи, ястия с пилешко месо, яйца и т.н. Вирее добре на слънчеви места. Семена му се засаждат от февруари до май.

Остава да се насладите на реколтата си.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Миро
Миро
29.04.2015 11:39
Моля, дайте съвет колко корена разсад от босилек да засадя в стандартна саксия с диаметър 15-16 см.
10
0