Ефективно ли е биоземеделието

Биоземеделие
Мултифункционална отварачка 5в1-11%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.50 лв.
15.50 лв.
Виж ››

За да разберем дали нашумялото през последните години биоземеделие е ефективен метод за отглеждане на плодове и зеленчуци, то най-напред трябва да разберем какво всъщност представлява то.

Биоземеделието може да се определи като процес на производство, който цели да намали замърсяването на околната среда от земеделската дейност.

Биокраставици

Друга цел е опазването на дивата флора и фауна, предпазването почвата от ерозия. С прости думи, доброто, ефективно негово въздействие се изразява в целенасочено съхраняване на човешките ресурси по няколко начина:

- подобряване качеството на живот;

Биоморкови

- производство на здравословни продукти без замърсяване на околната среда;

- редуциране употребата на агрохимикали.

Биозеленчуци

И още, биоземеделието налага изцяло чист контрол над вредителите, болестите и природата като цяло, без да се използват химикали и други отрови. А това е благоприятно за флората и фауната, респективно – и за нас.

Разликите между биоземеделието и селското стопанство са няколко. Биологичната продукция изисква устойчиво оптимизиране на биоравновесието в органичните системи.

Биоплодове

Тоест, главна цел е запазването на наличните естествените компоненти в почвената структура, както и на характерните за нея естествени микроорганизми, насекоми, червеи и др. Те са тези, които са необходими за добрата работа на една огранична ферма.

Идеални за развитието на биоземеделието са малките и средни земеделски стопанства в полупланинските и планинските райони.

Това, освен всички други предимства, поддържа живота в планинските области и създава предпоставки за бъдещо развитие на селски и екотуризъм.

В България обаче днес стои проблемът за икономическия натиск върху развитието на биоземеделието в планинските райони, тъй като много селища са застрашени от обезлюдяване.

Естествено, не всичко в света на биоземеделието е розово. Трябва да се има в предвид, че и в него се използват химикали, макар и в много намалени количества. Критерии за употребата им има, но всичко в крайна сметка зависи от фермера. И неговата съвест.

В крайна сметка, купуването на биоплодове и биозеленчуци е за предпочитане пред конвенционалните. От друга страна обаче стои силната спекулация с цената на тези продукти, която е в пъти по-голяма от допустимата.

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Валентина Печева
Валентина Печева
20.01.2014 23:20
Доколкото съм запозната в биоземеделието изобщо не се използват химикали /а може би за България е разрешено?/...
0
0
поля
поля
15.03.2013 12:44
биоземеделието е бъдещето на земеделието.Мисля че е много по добре за практикуване от конвенционалното земеделие и колкото повече се намали използването на вредни пестициди толкова по добре за околната среда.
0
0