gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Разликата между ким и кимион

Разликата между ким и кимион

Подправки
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Понякога сходните наименования означават съвсем различни неща и това е особено важно за кулинарията. Макар че ким и кимион имат един и същи корен и макар, че и двете са подправки и то доста ароматни (но по различен начин), разлика определено има.

Дори всъщност само коренът на думата и силните им миризми са единствените сходни неща между кимиона и кима и фактът, че са подправки.

Хубаво е да си задаваме такива въпроси и да търсим правилните им отговори, защото има домакини, които готвят от доста време и които смятат, че разлика няма.

Ким и кимион

Остава да се надяваме, поне да не използват и двете миризми, защото ако добавят ким, където се слага кимион и обратното, ястието определено няма да се получи, както ни се иска.

Да разгледаме първо ким. Той идва от далечната 3000 г.пр. Хр и по-късно през Средновековието подправката е станала наистина популярна и навлиза в Европа. Растението на кима е високо около метър. Може да бъде двугодишно до много годишно. Кимионът е познат от древни времена. Растението достига до височина половин метър.

Ето и кои са основните разлики между двете подправки, които неминуемо ще запомните:

1. Кимионът е с доста по-светъл цвят в сравнение с кима.

Соленки с ким

2. Кимионът има много по-остър вкус от кима.

3. Освен това двете подправки се използват за различни видове ястия. Онова, на което кимионът пасва най-добре е каймата. Освен това е подходящ за яхния от картофи, леща. Кимът е подправка, която най-много в българската кухня се използва за соленки, солени бисквити. Подходящ е също за мазни и тежки меса.

4. Кимът има анасонов аромат, много запомнящ се, използва се най-често в скандинавската кухня.

5. Ако добавите ким като подправка, не може да слагате някакви други миризми, освен сол и черен пипер. В противен случай ястието ще стане не добро на вкус.

6. Относно кимиона – заради изключително силния си аромат, тази подправка трябва да се слага с мярка иначе може изцяло да превземе вкуса на гозбата. Хубавото при кимона е, че може да се комбинира и с чубрица, риган, но определено внимавайте с количеството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лидия
Лидия
21.10.2013 18:15
Благодаря за информацията
4
0