gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Замразяване на месо и колбаси във фризер

Замразяване на месо и колбаси във фризер

Месо

Всички видове месо и колбаси са подходящи за замразяване. Начините не се различават особено. Обединяващо е изискването да не са много тлъсти, а ако е прясно заклано, месото трябва да се окачи за няколко дни на хладно.

Когато пристъпите към подготовката за замразяване, предварително отстранете костите. От тях може да се направи концентриран бульон. Месото се нарязва на приблизително еднакви порции или според нуждата на домакинството. Предназначеното за готвене месо се нарязва предварително на парчета. Те трябва да са не по-дебели от 10 - 11 см. Това се прави с цел лесно, бързо и цялостно замразяване.

Най-добре е месото да се завие в полиетиленово фолио или торбичка. Поставете го вътре, отстранете излишния въздух и залепете пакета. Трябва да се има на предвид обаче, че шницели, котлет и пържоли се обвиват поотделно във фолио. Едва след това се опаковат.

Говеждо Месо

Телешкото месо, замразено на цели парчета, има срок на съхранение е от 6 до 8 месеца. Телешките пържоли пък се замразяват нарязани на около 2 см. и опаковани поотделно във фолио. Същото е и с шницелите. Срокът на тези продукти е 7-8 месеца.

Готварското телешко месо се нарязва преди замразяването и е годно до 8 месеца след замразяването. Когато решите да размразявате телешките продукти, имайте в предвид, че само целите парчета се нуждаят от пълно размразяване.

Сланина и Бекон

Свинското месо е по-тлъсто и сроковете на годността му са по-малки. Когато съхранявате цели парчета, то по-тлъстите са годни едва от 3 до 5 месеца след поставянето им във фризера. Не-тлъстото месо може да оцелее и до 6-8 месеца.

Шницелите и котлетите се опаковат се поотделно във фолио, а месото за готвене се нарязва се на парчета и се опакова. При свинското месо може да се замразява и карантия. Сроковете им на годност са като на целите парчета.

Замразяване на Месо

В свинската кайма не се слагат подправки. Когато се замразява, то тя се опакова се на плоски пакети. Годна е от 1 до 3 месеца след замразяването. Още по-нисък е прага, от 1 до 2 месеца, на замразените сурови колбаси за пържене или печене. Прясната сланина пък е годна от 2 до 4 месеца.

Замразените агнешки цели парчета за готвене издържат до 8-10 месеца след пълното замразяване. При замразяването на агнешки котлети, те се опаковат отделно един от друг с фолио. Месото за готвене, както и при другите меса, се нарязва преди да се пъхне във фризера. Срокът на двата продукта е до 8 месеца след поставянето.

Имайте предвид, че ако месата, които замразявате са тлъсти, то срокът им на годност намалява на половина. Вече размразеното месо се приготвя като прясно, но за много ястия не е необходимо да се размразява напълно.

Достатъчно е само да поомекне малко. Имайте предвид обаче, че никога не се замразява отново вече размразено - частично или изцяло месо, освен под формата на готвено ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Боян
Боян
10.11.2013 10:24
главното е месо да има!
0
0