Какво знаете за басмати ориз?

Ориз Басмати

Басмати ориз се нарича още „Кралят на ориза”. На хинди „басмати” означава ароматен.

Ориз басмати се отглежда в полите на Хималаите. Има тънки и дълги ароматни зърна, както и специфичен, и богат вкус. Използва се за приготвяне на всички ястия и гарнитури от източната кухня, както и за десерти.

Разликата между сорта басмати и обикновения ориз, се крие в зърната. Неговите са по-дълги и по-тънки, а при термична обработка подчертават своята форма. Най-често се вари в затворен съд, но може и да се запържи или запече.

Видове Ориз

От хиляди години в страни, като Индия, Китай и Малайзия, оризът е основната храна за препитание. 45 % от населението на Земята също се препитава със тази зърнена култура.

Според индийската наука за хранене и здравеАюрведа, тялото се характеризира с три доши (енергии): кафа (вода и земя), пита (огън и вода) и вата (въздух и пространство). Всеки човек се характеризира с надмощие на една от дошите в себе си.

Смята се, че ориз Басмaти е подходящ и за трите доши. Последователите на Аюрведа го предпочитат пред нелющения ориз, тъй като по-лесно се смила и не натоварва стомаха. Предпочитан е и пред обикновения бял ориз, тъй като съдържа по-малко нишесте, не затлачва червата и има охлаждащо действие. Басмaти оризът е подходящ и широко разпространен и сред практикуващите йога, тъй като дава аскетична сила.

Салата с Ориз

Приготвянето на ориз басмати не се различава от това на обикновения ориз. Преди да се сготви се кисне в студена вода за около половин час, след което се вари с малко мазнина. Този сорт е изключително богат на калий, фосфор, калций и въглехидрати, но за сметка на това има ниски нива на целулоза, мазнини и протеини.

Ориз Басмати със зеленчуци и гъби

Необходими продукти: 100 гр ориз Басмати, 150-200 гр гъби, 1 морков, 1 глава лук, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, кубче зеленчуков бульон, сол, черен пипер, 1 лимон, сокът и кората на 1-2 резена лимон на вкус.

Начин на приготвяне: Зеленчуците и гъбите се режат на ситно. Запържват се в малко мазнина, и когато поомекнат, към тях се добавя и оризът. Когато се позапари, се залива с вода, в съотношение 1 към 4.

След това се добавя и кубчето бульон, сол на вкус и черен пипер. Ястието е готово след 15-тина мин. Преди да го свалите от огъня, може да му се добави малко сок и кора от лимон – така типично за източната кухня.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
а
а
26.01.2016 16:05
Хубава рецепта и без кубчета бульони
3
0
анюта георгиева
анюта георгиева
26.08.2013 19:09
Това е любимия ориз на семейството ми.Но с една малка забележка към рецептата.Съотношени
9
0