Трайност на замразеното месо

Трайност на замразеното месо

Видове месо

Замразеното месо може да се използва дълго, но все пак трябва да се има предвид, че дори и във фризера то има срок на годност, който не трябва да се пренебрегва.

При замразяването се неутрализира възможността за развитие на бактерии в месото, но при прекалено дълго съхраняване във фризера то губи своите вкусови и полезни качества. Освен това някои видове по-устойчиви плесени успяват да се развиват дори при минусови температури.

Срокът за съхраняване на замразеното месо е от 2 до 12 месеца в зависимост от вида на месото и евентуалната му предварителна термична обработка.

Замразяване на месо

При температура под 18 градуса телешко месо може да се съхранява до 12 месеца. Овнешко месо се съхранява до 10 месеца, а агнешкото – до 8 месеца.

Свинско месо с кожа се съхранява до 8 месеца, а без кожа – до 6 месеца. Субпродуктите се съхраняват 4 месеца, след това губят вкусовите си качества.

Телешкото месо може да се съхранява във фризер до 11 месеца, без да изгуби вкусовите си качества. Замразеното пилешко и пуешко месо се съхранява във фризер в продължение на не повече от 6 месеца, за да не изгуби вкусовите си и хранителни качества.

Замразено месо

Замразеното гъше и патешко месо се съхранява до 5 месеца във фризер. Свинската и телешката кайма се съхранява във фризер до 4 месеца.

Свареното и след това замразено месо може да се съхранява в продължение на 8 месеца във фризер. Не се препоръчва размразяването му преди употреба, то трябва да се сложи във вряща вода или направо в печката, за да не изгуби вида си и вкусовите си качества.

Кренвиршите могат да се съхраняват във фризер до 10 месеца, както и телешкият мек салам. При употреба те трябва да се размразят бавно, за да не изгубят формата си.

Пушените меса се съхраняват във фризера в продължение на 6 месеца, като размразяването им трябва да става бавно на стайна температура.

За да се ориентирате лесно, когато отворите фризера си, надписвайте всеки плик – какво съдържа и кога сте го сложили във фризера. Така лесно ще можете да разпределите месото за готвене.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мариялозанова
мариялозанова
25.03.2013 14:42
а тридесетгодишното дето го изядохме беше ли вредно и трайността му беше ли преминала?
4
1