Трайност на замразеното месо
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Трайност на замразеното месо

Трайност на замразеното месо

Видове месо

Замразеното месо може да се използва дълго, но все пак трябва да се има предвид, че дори и във фризера то има срок на годност, който не трябва да се пренебрегва.

При замразяването се неутрализира възможността за развитие на бактерии в месото, но при прекалено дълго съхраняване във фризера то губи своите вкусови и полезни качества. Освен това някои видове по-устойчиви плесени успяват да се развиват дори при минусови температури.

Срокът за съхраняване на замразеното месо е от 2 до 12 месеца в зависимост от вида на месото и евентуалната му предварителна термична обработка.

Замразяване на месо

При температура под 18 градуса телешко месо може да се съхранява до 12 месеца. Овнешко месо се съхранява до 10 месеца, а агнешкото – до 8 месеца.

Свинско месо с кожа се съхранява до 8 месеца, а без кожа – до 6 месеца. Субпродуктите се съхраняват 4 месеца, след това губят вкусовите си качества.

Телешкото месо може да се съхранява във фризер до 11 месеца, без да изгуби вкусовите си качества. Замразеното пилешко и пуешко месо се съхранява във фризер в продължение на не повече от 6 месеца, за да не изгуби вкусовите си и хранителни качества.

Замразено месо

Замразеното гъше и патешко месо се съхранява до 5 месеца във фризер. Свинската и телешката кайма се съхранява във фризер до 4 месеца.

Свареното и след това замразено месо може да се съхранява в продължение на 8 месеца във фризер. Не се препоръчва размразяването му преди употреба, то трябва да се сложи във вряща вода или направо в печката, за да не изгуби вида си и вкусовите си качества.

Кренвиршите могат да се съхраняват във фризер до 10 месеца, както и телешкият мек салам. При употреба те трябва да се размразят бавно, за да не изгубят формата си.

Пушените меса се съхраняват във фризера в продължение на 6 месеца, като размразяването им трябва да става бавно на стайна температура.

За да се ориентирате лесно, когато отворите фризера си, надписвайте всеки плик – какво съдържа и кога сте го сложили във фризера. Така лесно ще можете да разпределите месото за готвене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мариялозанова
мариялозанова
25.03.2013 14:42
а тридесетгодишното дето го изядохме беше ли вредно и трайността му беше ли преминала?
4
1