Обредна трапеза на Благовещениe

Баница със спанак
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

На Благовещение – един от най-важните християнски празници – на обредната трапеза задължително трябва да присъстват питка, приготвена без мляко и без яйца, само със сода, защото трябва да се спазват Великденските пости.

Содена питка, приготвена за християнския празник, се слага върху керамична чиния и се покрива с червена кърпа. Когато всички от семейството седнат на трапезата, кърпата се маха и на всеки се пада по едно парче от обредната питка.

Всеки от седналите на масата трябва да запази по едно малко парченце от содената питка от трапезата за Благовещение и на другия ден сутринта да излезе, като носи парчето от питката в джоба си.

Содена питка

Ако човекът чуе кукувица и има парче от тази питка в джоба си, късметът ще е с него до края на годината.

Сред обредните храни, които се слагат на трапезата за Благовещение, задължителен е медът. Той се слага в малка купичка, в която се топват малки залъчета от содената питка.

Зелена салата

Традиционно на светлия ден се приготвят и различни видове баници, отново без яйца.

На масата на Благовещение, известен още и като Благовец, се слага и някакъв вид риба, независимо какъв. Няма значение как е приготвена рибата, важното е да има рибно ястие.

Мед

Рибата може да е печена, но също така се допуска и на трапезата за Благовещение да има чорба от риба или рибник – ястие от печена риба с ориз.

Освен обредното ястие рибник на трапезата за Благовещение се слага и друг вид риба. Смята се, че колкото повече ястия има на трапезата, толкова по-богата ще е реколтата през есента.

Рибните ястия за обредната трапеза на Благовещение се приготвят без употребата на яйца, за да се спазят Великденските пости.

За гарнитура на рибата се поднасят нарязани и задушени зелении - лапад, киселец, коприва.

На трапезата за Благовещение се приготвя също така и баница с лук или баница със спанак. Може да се приготви както със стар лук, така и с пресен зелен лук.

На обредната трапеза за християнския празник Благовещение се допуска и вино, въпреки че са пости.

Може да се сложат на обредната трапеза и сварени раци или друг вид морски дарове. Ето още някои идеи за ястия за Благовещение.

Рейтинг

5 4
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
йоана
йоана
05.02.2014 13:48
мн яко
0
0