Идеи за студени гарнитури

Гарнитури

Вкусното месо на скара трябва да има и някаква гарнитура. Най-често приготвените и може би най-обичаните се приготвят с картофи – салата, пюре, печени картофи или пък пържени. Но всички те, освен салатата, трябва да бъдат сервирани топли. За студена гарнитура са подходящи запържени зеленчуциграх, моркови, царевица, просто не ги пържете в масло, а в олио.

Вкусно предложение за студена гарнитура са патладжанените рулца. Необходимо е да нарежете няколко патладжана на филии по дължина и да ги отцедите, за да не горчат. После ги запичате и след това слагате малко от следния пастетмайонеза, счукани орехи и счукан чесън, навивате парчето патладжан на рулце и забождате с клечка за зъби. Тези рулца идеално подхождат на по-леки меса.

Гарнитури за месо

Можете да си направите и някаква разновидност на картофената салата – добавете кисели краставички, зелен лук или праз, няколко лъжици сметана и разбъркайте. Накрая преди да сервирате може да овкусите с малко сол и лимонов сок. Изключително подходяща за печено и пържено месо.

Следващото ни предложение е гарнитура с киноа и зеленчуци. Подходяща е за всякакво печено месо. Сварявате си 1 – 1 ½ киноа и оставяте да се охлади. В тиган сотирате няколко нарязани на филии гъби, 2- 3 скилидки чесън, малка и ситно нарязана глава лук, подправете със сол. След това смесете с киноата и добавете 3 доматчета чери нарязани на четвъртинки, подправете с малко мащерка, зехтин и лимонов сок.

Гарнитура от зеленчуци

С настъпването на топлите месеци слагаме край на киселото зеле, затова пък идва ред на прясното. Предлагаме ви интересна рецепта с къдраво зеле, подходяща е за пържено, както и за печено месо.

Гарнитура от зеле

Гарнитура от киноа

Необходими продукти: зеле, 1 ч.ч червено вино, мазнина, черен пипер, сол, 2 скилидки чесън

Начин на приготвяне: Нарежете на тънки ивици зелето и го намачкайте със сол и черен пипер. Сложете зелето в тенджера заедно с виното и същото количество вода, добавете и счуканите скилидки чесън. Оставете да поври около половин час – поглеждайте от време на време дали водата не е извряла. След като минат минутите, изключете котлона и оставете да се охлади – поне 2 часа. Може да сервирате с всякакво месо.

Боб с риба

Една малко позабравена типично българска гарнитура, изключително подходяща за скара, е тази от сварен боб. За целта бобът се сварява предварително, отцежда се, изстудява се и след това се овкусява. Можете да нарежете лук на тънки шайби в комбинация с оцет и сол и да объркате всичко това заедно с боба.

Може да добавите млян черен пипер, червен пипер и сух джоджен. Вариант е и сварен и отцеден боб, смесен с лютеница и малко ситно нарязан лук, накрая поръсен с магданоз. Украсете с маслини и тя ще придобие неустоим вид.

Ето и една изключително вкусна и много лесна за приготвяне гарнитура, подходяща за печени меса.

Необходими продукти: 250 г. извара, 2-3 червени печени пиперки, 10-тина маслини, 2-3 скилидки чесън, сол и зехтин или олио, смлени орехи.

Начин на приготвяне: Нарязвате на ситно пиперките и маслините и ги смесвате с изварата, добавяте сол на вкус, зехтин или олио и пасираните скилидки чесън. Разбърквате добре и поръсвате с орехите.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати