gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Свежи зеленчуци с помощта на хидропониката

Свежи зеленчуци с помощта на хидропониката

MarianaMariana
Джедай
2579574k
Хидропоника
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

Всички любители на здравословното хранене са изкушени от свежите зелени салати, които се предлагат вече целогодишно по пазарите или на щандовете на големите хипермаркети. Открит остава въпросът какво точно консумираме. Истерията около съдържанието на нитрати в зеленчуците, която допреди няколко години смущаваше съня на домакините, позаглъхна.

Дори и предупрежденията на английски специалисти по микробиология относно рисковете при консумация на предварително измити и пакетирани марули, които свободно се разпространяват в търговската мрежа, не са в състояние да смутят любителите на свежите зелени салати.

Вече има лесен и евтин начин да консумирате пресни зеленчуци, без да се притеснявате за здравето си. Дори и домакините, които не разполагат с дворно място или огромна тераса могат да отглеждат зеленчуци, с които да разнообразят дневното си меню.

Не е необходимо голямо пространство или скъпо оборудване. Достатъчни са само няколко квадрата, стъклени или пластмасови съдове, малко вода и много желание.

марули хидропоника

Хидропонното отглеждане на зеленчуци в домашни условия става все по-разпространено в последните години. Известно още като безпочвено, защото почвата е заменена със специални хранителни разтвори, това е една евтина и екологична алтернатива на купуването и консумацията на зеленчуци с неясен произход и съмнително качество.

Не всички зеленчуци са подходящи за безпочвено отглеждане. Само някои сортове домати и краставици са подходящи за хидропонно отглеждане. За сметка на това, чрез тази технология ще може целогодишно да се радвате на марули, китайско зеле, праз, зелен лук и дори цикория или пък ананаси.

Китайско зеле

Хидропонната инсталация се състои само от съд, в който ще се сипе обогатения с хранителни вещества воден разтвор и шуплесто вещество (например стиропор), което да поддържа растението над водата, когато е нужно.

Как да си отгледате китайско зеле или марули в домашни условия чрез хидропоника

Лук хидропоника

Отрежете листата на китайското зеле или марулите, в близост до кочана. Налейте в прозрачен съд вода, не повече от един пръст, която да стига само до най-долната част на така отрязаните кочан. Добавете няколко капки (4-5) течен органичен тор и поставете на пряка слънчева светлина.

Следете количеството на водата и при нужда долейте вода. При всяко доливане на вода, прибавяйте по една-две капки от течния органичен тор. След около една, две седмици ще забележите как нови листа израстват от отглежданите по този начин кочани.

Как да си отгледате лук или праз чрез хидропоника

Най-лесно можете да си отгледате лук или праз, ако просто поставите в чаша вода коренче лук, като се стараете водния хранителен разтвор да покрива максимум ½ от корените на растението. Когато искате да отглеждате по-големи количества от тези зеленчуци можете да прибегнете до помощта на парчета стиропор, които предварително сте пробили и издълбали.

Набодете отделните стръкчета лук или праз в така подготвения стиропор и ти поставете в подходящ съд, който сте напълнили с обогатена с хранителни вещества вода, като отново внимавате водата да не покрива повече от половината от коренчетата. Поставете на слънце и следете за количеството на вода, като при нужда доливайте вода и течен органичен тор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
43
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kralant
Kralant
05.04.2013 19:51
Всичко изкуствено - вън, хикс, ..... Природата си знае работата. Не е направила, да растат растенията във водна среда.
4
5