Как се подреждат приборите на масата

Подреждане Маса

Подреждането на масата започва с поставянето на подходяща покривка, независимо от формата и типа на масата. Тя трябва да е бяла и добре изгладена. Средният ръб трябва да минава през средата на масата, а средната кръстовка на ръбовете – в центъра на масата.

Добре е да изберете покривка, която да е подходящ размер и да виси около педя от всички страни. Ако искате да разчупите протокола, има два варианта. Или заменете бялата покривка с цветна, но подходяща и в тоналността и цветовете на приборите или салфетките.

Също така е допустимо за определен празник да се постави покривка с елементи отговарящи на случая – Коледа, Великден, детски рожден ден и др. Другият вариант е върху бялата покривка да поставите друга, по-малка и от мека тъкан, която да стои като акцент.

Приборите, чиниите и чашите, които ще поставяте на масата трябва да са единни, както и добре изчистени.

Когато преминем към подредбата на приборите на масата, ние се връщаме години назад, когато правилата са се установили. Започваме с чиниите. Подложните такива се поставят централно пред всеки стол, на разстояние 2 см. от ръба на масата. Ако поставяте чиния за хляб, тя стои вляво над вилиците или над приборите за подправки.

Прибори

Самите прибори за хранене се поставят от двете страни на чинията, с която започнахме. Отдясно се лъжиците и ножовете, а отляво – вилиците. Тяхната подредба е отвън навътре, според реда на тяхното ползване. Най-външни например са тези, които ще се използват първи.

Приборите се поставят на 2 см. от ръба на масата, перпендикулярно. Трябва да са на успоредно една на друга, на 1 см. от останалите и от ръба на чинията. Вилиците и лъжиците се поставят с изпъкналата част надолу, а ножовете с острието към чинията.

Ако преди супата има студено предястие, то лъжицата се слага между двата ножа. Ножът за масло пък се поставя с лице към центъра на чинията за хляб.

Десертните прибори, които ще се ползват последни, се подреждат успоредно на масата, над чиниите. Виличката е по-близо до чинията, с дръжката наляво, а над нея е лъжичката или ножчето, с дръжката надясно. Тук важен момент е, че ако имате два прибора за един и същи десерт - ножче и виличка, по близо до чинията се поставя този, предназначен за дясната ръка.

Индивидуалните прибори за подправки се поставят над вилицата за основното ястие или над десертните прибори. При изисканата подредба не е уместно да се поставят оливерници.

Чашите за вино и алкохолни напитки се поставят при върха на ножа за съответното ястие. Тези за вода се поставят отляво и малко над чашата за червено вино. Чаши за кафе с чинийка може да бъдат поставяни на масата, отдясно на ножа и лъжицата. Всички допълнителни се подреждат над тази за вода.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати