gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Приложение на конопено семе

Приложение на конопено семе

Конопено Семе
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
Виж ››

Конопеното семе е еднo от най-богатите на нутриенти. Съдържа 35% протеини, 47% полезни мазнини, с идеален баланс от омега 3 и омега 6 незаменими мастни киселини, както и 12 % въглехидрати. Конопеното семе е отличен източник на фибри, витамини Е, А, В, Д и К, и на минерали.

Може да се използва по много начини:

- за направата на тропически протеинов шейк;

- за поръсване на салата ( и най-вече Антиканцерогенна салата с конопен омега 3 дресинг);

- за направата на крекери.

Но какво представлява конопеното семе всъщност. Когато чуем коноп, в съзнанието на всеки изниква асоциацията с марихуаната. И двете се класифицират като Canabis sativa – видове със стотици различни подвидове.

Но марихуаната съдържа в листата и цветовете си психоактивното вещество делта-9-тетрахлоркарабинол, докато индустриалният коноп се отглежда за максимизиране на фибри, семе или масло. При марихуаната се търси максимизиране психоактивното вещество, докато при конопа - точно обратното.

Конопено Семе Смляно

Конопеното семе е източник на множество полезни вещества. На първо място, то е източник на пълноценен белтък. Маслото му пък най-високото процентно съдържание на незаменими мастни киселини от почти което и да е семе на Земята. В листата конопа има висок процент силиций и фибри. Той е полезен за изграждането на здрави кости и хубавата кожа, коса и нокти.

За сравнение, ползите от консумацията на конопено семе се доближават до тези на консумацията на риба. В последните години дори надвишават тези норми, поради повишеното замърсяване на водите.

Освен за поръсването на салати, коктейли и дресинги, конопеното семе може и да се яде самостоятелно, като бърза закуска. За да се намалят ензимните инхибитори, намиращи се върху семената, е добре преди употреба да се накисне във вода.

Друга алтернатива за консумация на нелющеното конопеното семе е да се обели и да се яде или да се смели на мляко, след което се прецежда и се пие прясно. Конопеното семе може лесно да се добави в коктейли от суперхрани, фрешове, както и различни вкусни рецепти със суров шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Пламен
Пламен
23.10.2013 08:41
Конопа и скорушата са може би най полезните растения които виреят у нас
2
2