gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Здравословно готвене в глинени съдове

Здравословно готвене в глинени съдове

Гювечета
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

За да се възползват от кулинарното предимство да готвят храната си в течност, която да и придава нов, по-сочен и по-добър вкус, още древните ни прародители са я приготвели в подходящи за целта съдове. С усвояване свойствата на глината, е започнало масовото производство на съдове за готвене.

Глината е материал, до който всеки един от нас поне веднъж се е докосвал, , приготвяйки нещо вкусно. В производството често се добавяли черупки от миди и натрошени частици от стари глинени предмети.

Сач с пилешко

И днес в глинените съдове има различни добавки, които се поставят с цел да подобрят здравината и да не допускат изпускането на вода от съда.

Готвенето в керамичните съдове е съпътствано с някои особености. Те се пораждат от естеството на материала, използван за производство. На първо място, след като готвите в глинен съд, трябва да го изчистите много добре.

Зеленчуков сач

Те поемат много от материалите и течността на манджата, и, ако не са изчистени, както трябва, ще се получи смесване на ароматите на ястията, готвени едно след друго.

Когато го правите обаче, използването на почистващи препарати е нежелателно, тъй като и техните отрови могат да влязат, да се задържат в съда, и после да се предадат на манджата, която ще приготвите в последствие.

За да почистите глинения съд, най-добре го накиснете с вода, след което изстържете остатъците от готвенето. Преди отново да го използвате се уверете, че е изсъхнал добре.

Гювеч

Материалите, използвани за украса и глазиране на керамиката, в повечето случаи съдържат тежки метали. Поради това, когато купувате глинена кухненска посуда, избягвайте такава с глазирана вътрешност, или поне се уверете, че със сигурност не са използвани вредни материали.

Ако не го направите, рискувате от съда в гозбата си да получите доза олово или какво ли още не. Просто решение е да изберете съдове, които не са гладжосани, т.е. - глазирани и украсени.

Готвенето с тях обаче е по-специфично, тъй като преди това съда трябва да престои известно време във вода. Това се прави, за да се напои и да не отнема водата на готвената гозба.

Когато готвите, глиненият съд трябва да се загрява постепенно, а не изведнъж. Така се гарантира целостта му в края на кулинарната употреба.

Това е особено изразено при готвенето на сач, който трябва да се нагрява дълго време намазнен, преди да сложите вкусните продукти в него. Гювечи и гювечета винаги се слагат в студена фурна, след което се нагласят градусите.

Готвенето в глинени съдове изисква малко повече усилия и внимание, но крайният резултат си заслужава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати