Без конско месо в колбасите, засега!

конско месо
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Експертите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) оповестиха резултатите от третата партида проби, която беше изпратена за изследване за възможно наличие на следи от конска ДНК. Нито една от 25-те изследвани проби не е дала положителен резултат.

Тази партида е третата поред от общо четири, които българската държава в лицето на БАБХ е поела ангажимент да изпрати за изследване до края на този месец.

Колбаси

След получена нотификация, посредством системата за бързо предупреждаване за опасни храни и фуражи (RASFF) контролът върху качеството на предлаганите месните продукти беше засилен.

Първите резултати, които бяха изпратени за изследване в началото на този месец показаха, че има вложено конско месо при производството на четири продукта на две от водещите месопреработвателни предприятия.

Месни продукти и колбаси на карловската фирма „Бони“ АД и петричкия производител „Мес-Ко“ ЕООД, бяха изтеглени от търговската мрежа, а фирмите бяха заплашени от глоби в размер на 10 000 лв.

Създърма с конско

Резултатите от втората, изпратена за изследване партида с още 25 проби от колбаси и други месни продукти, пристигна в средата на миналата седмица.

Наличие на нерегламентирано съдържание на конско месо беше открито в месен продукт саздърма, произведен от софийската фирма „Росвела 2005“ ЕООД.

Последната, четвърта партида с 25 проби от месни продукти беше изпратена на 25.03.2013 г. до сертифицирана европейска лаборатория. Очаква се нейните резултати да пристигнат в началото на април 2013 г.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати