Сортове дини

Диня
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Динята е изключително любим и обичан плодов зеленчук в нашата страна. Почти няма човек, който да устои на парче сочна диня през лятото. В България има няколко основни сорта, но се води селекция за нови такива, тъй като се внасят и изпитват чужди видове. Ето кои са сортовете дини:

Диня Стокс 647

Може би един от най-ранните сортове дини. Плодовете му са дребни, с тънка кора. Често биват обградени с тъмнозелени ивици, които се сливат с основният фон. Така вкусната им месеста част е по начало червена, но притежава жълтооранжев оттенък, с нежна, слабо влакнеста консистенция.

Видове дини

Диня Мраморна 17

Плодовете на този сорт тежат до 5 кг. всяка. Повърхността на плода е светлозелен, с добре личащи си тъмнозелени петна и ивици. Самите дини са средноразвити, с добре облистени основни стъбла. Листата имат средно нарязани петури. Ядливата част притежава високи нива на захарност и е розово-червена. Структурата ѝ е зърнеста и без жилки. Семената са едри и керeмиденочервени.

Дини

Диня Росица

Този сравнително нов вид за България превъзхожда Мраморна 17 по добив на стандартна продукция. Плодовете отново са от средни до едри, а месото е червено, изключително зърнесто и много вкусно.

Диня Шугър бейби

Американски сорт, подходящ главно за ранно производство. Плодовете са малки и сферични, като само най-големите достигат до 3-5 кг. Кората е тънка и тъмнозелена. Въпреки това вкусовите показатели на сорта са повече от отлични.

Сортове диня

Диня Божура

Също ранен вид, който дори превишава Шугър бейби по добив на стандартни плодове и по ранозрелост. Плодовете му обаче са доста едри, отново със сферичен вид. Кората е средно дебела, а меридианните ивици са широки, накъдрени и тъмнозелени. Месестата част е нежна и сладка, интензивно червена, с добри вкусови качества.

Диня Боряна

Плодовете на този сорт диня са сферични и доста едри. Кората им е светлозелена, а меридианните линии са типично тъмнозелени. Ядливата част е предимно и само червена.

Диня Кримсон

Този американски сорт е най-буйно растящият сорт диня. Стъблата му достигат до 3-4 метра, листата са големи, а плодовете са огромни, тежащи до 8 кг. Кората им е светлозелена, обрамчена с тъмнозелени ивици. Ядливата, вътрешна част, е кармиденочервена, нежна, много вкусна. Семената са малки, кафяви и черни. Това е най-разпространеният сорт у нас.

В различните райони на страната все още са разпространени местни добивни сортове. Такива са Гюлле, Пазарджишки черни, Плевенски черни и Местни подобрени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати