Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се готви гъши дроб?

Как се готви гъши дроб?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Гъши дроб

Гъшият дроб е вкусен и диетичен продукт, който съдържа много витамини и полезни микроелементи. Ястията с гъши дроб са много хранителни и са с наситен характерен вкус.

Един от най-изисканите специалитети с гъши дроб е известен с името фуа-гра. За да се приготви истинско фуа-гра, гъската трябва да е била хранена със специална храна – със смес от орехи и брашно от ечемик или със смес от счукан ечемик и нарязани смокини.

Печен гъши дроб

Модата за приготвянето на фуа-гра възникнала във Франция през средните векове и не е спряла досега. По време на приготвянето на фуа-гра е задължително да се отстранят всички кръвоносни съдове, за да изглежда добре ястието.

Най-лесният начин да се приготви този изискан френски специалитет е следният: гъшият дроб се почиства, след това се задушава със сол и подправки в разтопена гъша мас.

Фуа гра

Друг вариант на този специалитет е дробът да се задуши с мед и мляко, а след това да се нареже със затоплен нож на резени с дебелина 1 сантиметър.

Рецепти с гъши дроб

Има и друга рецепта за приготвянето на фуа-гра. Дробът се разрязва леко на няколко места и в разрезите се пъха по малко телешка кайма и съвсем малко трюфел. Дробът се запържва или задушава в разтопена гъша мас, и след като изстине, се нарязва на резени. Фуа-гра се сервира с мек хляб.

Гъшият дроб се приготвя с вино и е много вкусен. Дробът се осолява и се поръсва с черен пипер, слага се в тавичка и се залива със смес от две части червено вино и една част коняк. След 24 часа маринованото месо се слага да се пече на водна баня във фурната и се покрива плътно с алуминиево фолио.

Гъшият дроб може и просто да се запече в алуминиево фолио, където се добавя по едно резенче смокиня или по едно зърно грозде и малко гъша мас.

Добавя се малко сол, бял пипер и няколко капки червено вино. Дробът се увива във фолиото, пробожда се на няколко места с вилица и се пече около половин час.

Гъшият дроб се сервира с пюре от картофи или със сварен ориз, а може да се сервира и в комбинация с пресни резенчета плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest