Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Примерно меню за рожден ден

Примерно меню за рожден ден

Торта за рожден ден

За да приготвите някакво меню за рожден ден на любим човек, първо трябва да се съобразите с вкуса му. За салатата е важно я да съобразите със сезона. Предястието не е задължително, но трябва да е нещо по-леко. Основното по-традиция е хранително и обикновено включва месо.

За десерта – всичко каквото ви хрумне е подходящо. Традицията повелява да има торта, но пък може да опитате и нещо по-различно.

Ако имате много гости и не ги каните на вечеря, а просто на т.нар почерпка, направете шведска маса – сложете сандвичи, сладки, солети, малко мезета.

Ето и примерно меню за близки гости, по-подходящо е за зимният период:

1. Салата – подбрали сме салата с кус-кус, варено яйце, кисели краставици, колбас или шунка, сол, черен пипер, малко лимонов сок. Сварявате кус-куса и след като изстине смесвате с останалите продукти, които са ситно нарязани. Овкусявате салатата и сервирате студена. Не слагайте твърде голямо количество, защото кус-кусът е засищащ.

2. Минаваме директно към основното, защото след тази салата, предястието е излишно. За основно, ако имате много гости, пригответе капама от различни меса – пилешко, наденици, свински пържоли. Така няма да разочаровате ничий вкус и ще направите всичко заедно. Нареждате си месата в гювеч, като най-отдолу слагате подложка от кисело зеле. Овкусявате, добавяте малко вино и водичка и готвите.

3. За гарнитура можете да направите картофи - варени, пържени, на пюре. Също много подходяща гарнитура за капамата са запържени гъби в масло с малко чесън и копър за аромат. Изберете нещо не много тежко като храна.

4. Десертът трябва да бъде запомнящ се. Ако имате време, направете тирамису. В случай, че ви се струва прекалено, може да си направите плодова пита или крем карамел.

Лятно меню за рожден ден трябва да включва зелена салата с всички зеленчуци, с които разполага сезонът. Може да напълните домати с крема сирене, чесън, копър и малко кисело мляко. Подходящо и за салата, и за предястие. Ако идеята за предястие не ви допада, направете палачинкова солена торта.

Правите си палачинки, като след това започвате да слагате на всяка палачинка нещо различно – яйце, лютеница, майонеза, пастет салам, кашкавал, топено сирене и т.н След като свършат палачинките хубаво поръсвате с кашкавал и запичате само на горен реотан или в микровълнова фурна.

За основно направете пиле жулиен или пък панирани телешки пържолки. За тях ви трябват телешки шол, 3 яйца, галета, грис и подправки. Поръсвате пържолките с подправки, да постоят около час. После ги овалвате в грис и начуквате. Топите в разбити яйца, галета и пържите. След като са готови и горещи, настържете им кашкавал.

Може да си направите и пилешки филета в йенска тенджера – първо стоят в марината от соев сос, чесън, подправки и вино. После ги запържвате и слагате в йенски съд. Отгоре добавяте настърган кашкавал и сметана. Сметаната сте изсипали в тигана след пържолите. Следва да изпечете.

За гарнитура ви предлагаме картофи соте, пресни печени картофи с подправки или карамелизиран лук.

Десертът може да бъде купена торта, мелба, чийзкейк, може да си направите и богата плодова салата от много плодове, която сте заляли с дресинг от малко ром, сок от лимон и портокал и една ванилия.

Разгледайте нашите предложения за:

- салати за гости;

- предястия за гости;

- основни ястия за гости;

- десерти за гости;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest