Разликата между типов и бял хляб

Видове хляб

Хлябът е много полезен за здравето и рационалното хранене, въпреки че прекаляването с него може да предизвика покачване на килограмите.

Белият хляб е произведен от бяло брашно. Той е много вкусен, а когато е току-що изпечен ароматът му е невероятен. Типовият хляб се приготвя от типово брашно.

То се смята за много по-полезно, отколкото е бялото брашно, тъй като типовото брашно съдържа повече полезни вещества, отколкото бялото рафинирано брашно.

Бял хляб

В типовото брашно са запазени баластните вещества, то съдържа и по-малко въглехидрати в сравнение с бялото брашно. Типовият хляб се отличава от белия хляб по цвета на меката част. Тя е по-тъмна, отколкото меката част на белия хляб, и с характерен наситен вкус.

Типовият хляб се прави изцяло от типово брашно. В типовото брашно са запазени и всички витамини, които в бялото брашно се губят в процеса на рафиниране.

Типовото брашно съдържа повече минерали, отколкото бялото рафинирано брашно. То е запазило също така и ценните хранителни вещества, които се намират в страничната част на пшеничните зърна.

Типовият хляб съдържа много витамини от групата B, както и редица минерални соли. Типовото брашно се различава от бялото брашно с това, че съдържа полезни фибри, които се отразяват добре на здравето.

Типов хляб

Типовият хляб кара организма да се чувства сит по-дълго време. Но типовият хляб е по-труден за усвояване от белия, затова не се препоръчва на хора с проблеми на храносмилателната система.

Въпреки че типовият хляб е много по-здравословен, отколкото белият хляб, той е по-труден за усвояване от организма на малките деца, както и на възрастните хора.

Типовият хляб е по-подходящ за хора, които искат да спазват определен режим на хранене и да се хранят здравословно. Хора, които спазват диета, могат да хапват филийки типов хляб, когато огладнеят, и изобщо да не хапват бял хляб.

Можете и сами да си опечете типов хляб вкъщи, тъй като в магазините се продава не само бяло, но също така и типово брашно. От типово брашно могат също така да се приготвят и други тестени изделия.

Рейтинг

5 3
4 3
3 3
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Любо
Любо
11.06.2014 18:33
А лимеца?
3
0
Емо
Емо
19.06.2014 11:21
Лимеца, казват, че бил древна пшеница и давал много ценни хранителни вещества, които се запазвали в него, защото бил много лесен за отглеждане и обработка, особенно пълнозърнестия хляб от лимец - не трябвало да се тори, пръска и т.н. Виж тук има инфо за него -
9
0