Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни десерти на сач

Вкусни десерти на сач

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
катми на сач

На сач се приготвят не само вкусни зеленчукови и месни ястия, но могат да се приготвят също така и разнообразни вкусни десерти.

На сач се приготвят вкусни катми със сладко-солена плънка.

Необходими продукти: 2 чаши брашно, 1 супена лъжица олио, 120 милилитра прясно мляко, 1 супена лъжица захар, 3 яйца, половин литър светла бира, 1 чаена лъжичка сол.

Катми

За плънката: 1 супена лъжица пудра захар, половин килограм ягоди, 2 броя киви, половин килограм крема сирене.

За заливката: 3 супени лъжици захар, половин килограм ягоди.

Начин на приготвяне: От продуктите за тестото се забърква тесто, в което се добавя олиото, за да не залепва тестото за сача. Катмите се изпичат една по една. След това се слага една катма обратно в сача, слага се плънка, която се разпределя равномерно върху катмата. Отгоре се слага втора катма и леко се притиска в краищата.

След малко двойната катма се изважда и се залива със заливката, приготвена от захарта и ягодите. Плънката се приготвя, като крема сиренето се намачква с вилица, добавят се нарязаните ягоди и нарязаното киви. Всичко се разбърква добре.

Банани на сач

Заливката се приготвя, като ягодите се смилат с блендер на пюре, добавя се захарта и всичко ври на бавен огън до сгъстяване. С тази заливка се заливат готовите двойни катми. Сервират се горещи.

Вместо крема сирене в този десерт може да се използва обикновено сирене, предварително измито, за да не е чак толкова солено, и допълнено с 2 супени лъжици заквасена сметана. Всичко се намачка добре и се разбърква до еднородна консистенция.

Бананите с ябълки на сач са много вкусен и приятен десерт. Необходими продукти: 3 едри ябълки, 2 банана, 100 грама нишесте, 30 милилитра олио.

Начин на приготвяне: Ябълките се обелват и се нарязват на едри парчета, бананите се обелват и се нарязват по дължина, а след това напряко. Парченцата плодове се овалват добре в нишестето, а след това се напръскват с няколко капки олио. Нанизват се на дървени шишчета. Пекат се на сач до златисто.

Плодовете се сервират топли, като се заливат с разтопен шоколад или с карамел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest