Пет лесни начина да намалите кръвното си налягане

Домати
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Взехте ли си ликопена днес? Ако сте яли зелена салата с прясно нарязани домати, значи не само сте взели здравословна доза от силни антиоксиданти, а сте предприели сериозни действия да намалите кръвното си налягане.

Проучване през 2006, проведено в Израел, потвърждава това, което сърдечно здравите италианци знаят от векове: доматите и доматеният сос намаляват кръвното налягане и рискът от сърдечни заболявания.

Израелското проучване е водено от Д-р Естер Паран, ръководител на отделението по хипертония на Медицинския център Сорока. То включва пациенти, които вече са лекувани от хипертония, но не реагирали добре на лекарствата.

Доктор Паран дал на рациентите добавка от доматен екстракт. Резултатите били сериозен спад на кръвното налягане само след четири седмици.

Доматите са толкова ефективни в намаляването на кръвното налягане, защото съдържат ликопен. Този силен антиоксидант е в целта на разработката на някои хибридни домати от израелската компания, Lycomato, целяща да постигне по-голяма концентрация на ликопен във всеки плод.

Този и други антиоксиданти в доматите ги правят супер-плод в предотвратяването и профилактиката на сърдечни болести. Доматите дори могат да спрат оксидацията на LDL холестерол, който го кара да лепне по стените на артериите и да ги стеснява, причинявайки високо кръвно налягане.

Дори когато им е сезонът, е трудно да изяждаме четири цели домата на ден, препоръчителното количество, за да има положително въздействие на кръвното налягане. Тук са няколко начина да се възползваме от доматите без да трябва да ги ядем направо от градината.

Спагети с Доматен Сос

1. Направете си чили. Използвайте доматено пюре за основа на чилито си, която ще използва антиоксидантите и без тежестта на цял домат и ще имате здравословно основно ястие и пълното право да не ядете повече домати през този ден.

2. Тъй като зехтина с домати е изключително лечебна комбинация, направете сосът си за паста доматен, със доматена паста и зехтин за задушаването на чесън или лук. Доматената паста използвана във соса съдържа десет пъти хранителните съставки на един единствен домат.

3. Вземете си свежа салата заедно с тези основни ястия, а отгоре нарежете едн цял домат. Ще приемете една четвърт от доматения минимум.

4. Пийте доматен сок. По-добре е да си правите сами сок, така че да можете да контролирате натриевото съдържание. Соковете от магазина могат да бъдат с много захар и консерванти на натриева основа.

Ако имате сокоистисквачка, можете да правите невероятни вегетариански сокове, който да прилагат на собствения си вкус, прибавяйки моркови, целина и някой плодове и зеленчуци бедни на натрий.

5. Взимайте доматена добавка. Ако просто не можете да ядете домати, тогава 200 мг добавка предоставят еквивалента на повече от препоръчаните четири домата.

Прибавянето на домати към диетата може да намали систолното кръвно налягане със 10 пункта и диастолното наблежение със четири пункта, както доказва изследването в Израел. Както и да ги нарежете, доматите могат да засилят имунната ви система и ниското кръвно налягане.

Рейтинг

5 4
4 4
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Стоян
Стоян
28.03.2013 12:37
но и домашната ракия сваля доста кръвното
9
0
иван
иван
16.02.2013 18:50
5 6 домата и литър ракия и си цар.
9
1