Преборете болестта на Алцхаймер със зехтин

Зехтин

Още от древността са широко известни качествата на зехтина като лекарство и средство за разкрасяване, наред с кулинарната му употреба. Редовната консумация на зехтин влияе благоприятно върху целия организъм.

Редица научни изследвания свързват консумацията на зехтин с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, облекчаване на симптомите на артрит, редуциране на теглото и дори намаляване риска от развитие на рак на гърдата.

Спорт

Лечебните свойства на зехтина се дължат на уникалния му състав. Зехтинът е изключително богат на полиненаситени мастни киселини, както и на редки мононенаситени есенциални мастни киселини, както и на неосапунени липиди. Тези неосапунени липиди се състоят от тероли, токофероли, които имат свойства на антиоксиданти, терпени, каротин, фосфолипиди, витамин А и флавоноиди.

Подробно изследване, проведено от учените от Университета в Луизиана, е установило, че в зехтина може да се открие силното противовъзпалинтелно съединение олеокантал. Олеоканталът има свойството да активира повешеното отделяне на два протеина и на редица ключови ензими в мозъка, които не позволяват натрупването на бета-амилоиден протеин в мозъка.

Превенция на Алцхаймер

Конкретната причина за появяването на болестта на Алцхаймер не е напълно изяснена, но според невролозите, основната причина за прогресирането на тази болест е натрупването на бета-амилоиден протеин.

Според д-р Амал Кадуми, ръководител на изследването добавянето на три лъжици студено пресован зехтин към дневното меню може значително да забави появяването на деменция и да подобри състоянието на пациенти диагностицирани с болестта на Алцхаймер.

Видове зехтин

Въпреки, че всички студено пресовани зехтини съдържат олеокантал, най-високо съдържание на това съединение се открива в произвеждания в град Месина, област Сицилия зехтин. Използването на зехтин като част от здравословното хранене и като профилактика на Алцхаймер не е единственото приложение на този продукт.

„Течното злато“, както го наричат учените провели изследването, доказано предотвратява загубата на костна тъкан, в следствие на травми, диети или хормонални изменения по време на менопауза.

Млечните продукти, съдържащи калций не се единствените фактори, които определят формирането и здравината на костната система. Комбинираната консумация на пълномаслени млечни продукти и зехтин предпазват организма от развитие на остеопороза и спомагат за профилактика на артрит и рахит.

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати