Учените: 2 наденички седмично не са смъртоносни

Вредни храни
Кана с преса за кафе и чай  600 мл-25%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
12.00 лв.
Виж ››

След като приковаха погледите на всички любители на пържените наденички и английската закуска, учените от Швейцария дадоха заден ход на твърденията си за смъртоносното влияние на колбасите върху човешкото здраве. Яденето на обработени меса и колбаси наистина, не е полезно за вас, но далеч не е и толкова смъртоносно, колкото обявиха преди около месец група швейцарски диетолози.

Според широко отразени от медиите резултати от изследването на швейцарски учени, колбасите и месните полуфабрикати са основен фактор за повишаването на смъртността от сърдечни заболявания и рак. Мнението на специалистите беше, че дневна консумация на повече от 20 грама може да изложи здравето ви на риск.

Грил

Ръководителят на изследването проф. Сабине Рорман, от Швейцарския Университет в Цюрих обяви че: “Близо 3% от смъртните случаи за година могат да бъдат предотвратени, ако хората променят хранителните си навици и консумират по-малко колбаси и обработени меса.

Мнозинството от любителите на наденички и бекон настръхнаха при новината, защото откъдето и да го погледнем, 20 грама дневно си е наистина нищожна стойност. За сравнение, само в един от сандвичите на известна верига за бързи закуски, бургерът тежи приблизително 75 грама. Ако твърденията на швейцарските специалисти са верни, то само един сандвич седмично ще е напълно достатъчен за да ви прати в гроба без време.

Войната в защита на бекона и традиционната английска закуска е в разгара си. Противно на мнението на учените от Университета в Цюрих, британските им колеги от Лондонския Кралски колеж смятат, че новината за преждевременната смърт на наденичките е силно преувеличена.

Наденици

Професор Том Сандерс от кралския колеж подчертава, че изнесените данни от изследването калкулират не действителните смъртни случаи. Те отразяват само риска от преждевременна смърт в следствие на кардиоваскуларни заболявания, ако системно злоупотребявате с тези храни.

С други думи, ако всеки ден консумирате твърде много (над 160 г колбаси – или две и половина наденички) обработени меса, риска да ви починете в следствие на сърдечно-съдово заболяване се повишава със 72 %. От друга страна умерената консумация не носи допълнителни рискове за здравето.

Нездравословно хранене

Консумацията на колбаси и месни полуфабрикати и субпродукти не може да е единствената причина за все по-нарастващия брой на сърдечни удари и инфаркти. При изготвянето на данните не са взети пред вид ключови фактори като тютюнопушене, затлъстяване, водене на заседнал начин на живот и въобще, нездравословен хранителен режим.

И така, кои са безопасните количества месни деликатеси, които можем да консумираме без да излагаме здравето си на риск? Швейцарските учени посочват в публикуваното по-рано този месец изследване, че консумацията на 20 грама дневно колбаси или по-малко може да намали с 20 000 смъртните случаи годишно. Според д-р Катрин Колинс, диетолог в лондонската болница Сейнт Джордж, риск за здравето има само за хората, които консумират повече от 40 грама месни субпродукти дневно, което е еквивалента на шест свински наденички седмично.

Вредни храни

В доклада, който така силно засегна любителите на барбекю, също така не е посочен точния механизъм, по който местните продукти и субпродукти причиняват сърдечно-съдовите заболявания. Известно е, че колбасите и някои от пушените меса съдържат твърде много сол.

Саламите и наденичките са богати на наситени мазнини, но според д-р Колинс, някои мазнини доказано намаляват или дори напълно неутрализират вредите от консумацията на тези продукти. „Достатъчно е да добавите към дневното си меню и няколко супени лъжици зехтин или рапично олио. По този начин помагате на артериите си да се прочистят и спомагате за намаляването на нивата на лош холестерол.“ е съвета на д-р Колинс.

Всички изнесени до тук данни сочат, че засега, публичното заклеймяване на наденичките и шунката се отлага. Не е нужно да забравите завинаги за вкусните сандвичи с бекон. Тайната на доброто здраве е в умереното консумиране на храна, отказването от вредните навици като тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, както и леките физически упражнения. Колкото до наденичките – две наденички седмично на никого няма да навредят.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати