Как да съхраняваме суджук и други мезета
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме суджук и други мезета

Как да съхраняваме суджук и други мезета

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Суджуци
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Суджукът и луканките се съхраняват над 4-5 месеца, ако се спазват условията за съхранение. Сушените месни деликатеси трябва да се съхраняват в помещение с минимално количество влага.

Мазето е подходящо за съхранение на луканки и суджуци, ако то е достатъчно чисто, а луканките и суджуците са на място, което не може да бъде достигнато от гризачи.

Добре е всяка една от луканките да бъде завита с пергаментова хартия, но така, че да има отвор, от който до месния деликатес да достига въздух. Мезетата трябва да са предпазени от насекоми.

Съхранение на сушени мезета

Не е препоръчително да се увива сушеният месен деликатес плътно в хартия, тъй като има вероятност той да се изсуши допълнително и да стане прекалено твърд.

Луканките и суджуците могат да се съхраняват също така в чист затворен съд, в който не влиза никаква влага.

На всеки две седмици е добре да се проверява състоянието на месните деликатеси и ако е попаднала влага, те трябва да се изсушат навреме.

Хладилникът също е добро място за съхранение на сушените месни деликатеси, а също така и на вкусните пушени меса. Всяка луканка, суджук или парче пушено месо се увива в парче алуминиево фолио.

Ако луканката или суджукът се покрият с фина бяла плесен, това не е страшно – тази плесен се отстранява лесно и бързо с избърсване. Тя не променя вкуса или аромата на мезетата. Суджукът и луканката се съхраняват и във фризер, добре увити в найлон.

Във фризер могат да се съхраняват също така и пушени мезета. Когато искате да ги подготвите за консумация, трябва да ги извадите и да ги оставите да се размразят на стайна температура.

Не се препоръчва размразяване в микровълнова или на ниска температура във фурната, защото вкусът на мезетата ще се промени, както и външният им вид.

Луканка

Сушените мезета могат да се съхраняват известно време и в малко дървено сандъче, което се напълва с пепел от изгоряла дървесина.

Когато дойде моментът за консумация на сушените мезета, те се изваждат от сандъчето, добре се изтърсват от пепелта, избърсват се с кърпа, обелват се и се нарязват на тънко.

След като вече сте запознати как да съхранявате домашните луканки и мезета, вижте как да си направите домашна луканка, домашен суджук и пастърма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати