gotvach.bg»Статии»Кулинария»Война на виметата - краве или камилско мляко?

Война на виметата - краве или камилско мляко?

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Крави
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Глобалното затопляне налага хората да внесат промени във всички сфери от живота си. Ние не просто задържаме зимните дрехи по-дълго на рафтовете на гардероба си. Земеделците започват да се ориентират към отглеждането на култури, които доскоро бяха немислими за нашите географски дължини. Някои фермери отглеждат щрауси – твърдят, че месото им било по-вкусно и полезно от това на по-дребните им братовчеди. А какво ще кажете да замените кравите с камили.

Отглеждането на едър рогат добитък е част от българската култура и традиция вече в продължение на стотици години. Възможно това скоро да се промени. Камилското мляко има редица предимства в сравнение с кравешкото.

Мляко

Само от вас зависи дали ще успеете убедите баба си на село да излезе да пасе камили, вместо крави. Опитайте се да изтъкнете някои от следните предимства на камилското мляко.

Консумацията на камилско мляко в Близкия изток, Африка и Азия е в пъти по-висока от тази на кравето прясно мляко. Камилското мляко е изключително богато на Витамин С.

В сравнение с кравешкото, то съдържа три пъти повече аскорбинова киселина и десет пъти повече желязо. С леко по-наситена консистенция, то е богато на пробиотици, антиоксиданти, ненаситени мастни киселини и протеини, подобен на инсулина, които помага за поддържането на здравословни нива на кръвната захар.

Отглеждане на крави

Още от древността камилското мляко се използва за лечение на стомашно-чревни заболявания и неразположения. Различни проведени изследвания показват, че редовното пиене на камилско мляко може да намали нуждата от инсулинови инжекции при болни от диабет тип1. Препоръчва си е при страдащите от Улцерозен колит, болест на Крон, рак на гърдата и аутизъм.

Консумацията на кравешко мляко далеч не се препоръчва толкова широко от специалистите по хранене. При някои хора, които страдат от лактозна непоносимост, дори и малки количества краве мляко могат да доведат до подуване на стомаха, газове и дискомфорт.

Някои медицински изследвания свързват прекомерната консумация на прясно краве мляко с усложняването на заболявания като астма, затлъстяване, болести на сърдечно-съдовата система, рак на яйчниците и гърдата.

Сладолед

Учените отдават неблагоприятното му въздействие върху здравето на хората като следствие от изкуственото хранене на кравите, добавянето в фуража им на антибиотици, хормони и всякакви други химически вещества. Разбира се, ако купувате мляко от сигурен източник и спазвате стриктно правилата за консумацията му, може да сте сигурни, че ще се наслаждавате на вкусен коктейл от протеини и калций.

Въпреки безспорните предимства, които камилското мляко притежава в сравнение с кравето, в него липсва един специфичен протеин (Казеин), който е необходим за коагулацията. Коагулация е процес на ферментация и отделяне на суроватка. Така че, забравете за камилско сирене или кашкавал. Но от камилско мляко се прави великолепен сладолед или вкусен шоколад.

Млечни продукти

Когато става дума за производството на млечни продукти, кравето мляко е фаворит. Още в Древен Египет е било познато производството на сирене. Този вкусен млечен деликатес дори е бил изобразен по стените на гробниците на фараоните.

Разбира се, древноегипетското сирене много се е различавало от различните видове сирена, които в момента познаваме. В произвежданото тогава сирене се е слагало много повече сол, която е била критична за съхранението му и запазването му в горещия климат.

Недостатъците на отглеждането на камили за млеконадой са няколко, но сериозни. На първо място, женските камили не дават повече от 7 литра мляко на ден, и което е по-важното, не го дават лесно. За разлика от кравите тези животни няма да пуснат нито капка мляко, ако не виждат бебето си наблизо. Друга особеност е, че фермерът трябва да ги дои прав, а те определено не са склонни да стоят мирни, докато някой ги стиска за вимето.

камили

Доенето на крави не представлява толкова голямо предизвикателство. Вековната традиция за отглеждането на този рогат добитък е довела до селектирането на породи, които дават до 26-30 литра мляко дневно, и то без да държите теленцето около вас. Някои от по-съвременните домашни стопанства разполагат дори с доячни апарати.

Не на последно място трябва да споменем за... изпражненията. Камилите са животни, които по-принцип се отглеждат в по-горещ климат от кравите. Те използват водата в организма си по един високоефективен начин и не си позволяват да пропилеят и капка. По тази причина камилските изпражнения са достатъчно сухи, за да може веднага да бъдат използвани като биогориво за отопление.

В това отношение кравата е разхитител на ограничените водни запаси. Една крава изяжда от 20 до 40 кг. трева на ден и изпива 130 литра вода. Грубо пресметнато, това прави около 68 килограма вонящи изпражнения всеки ден. За щастие кравешките изпражнения са богати на фосфорна киселина и азот, което ги прави ценни естествени продукти за наторяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати