gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Скандал - след телешкото подменят и рибата

Скандал - след телешкото подменят и рибата

Сьомга

След като пазара в цяла Европа беше залян с продукти, в които телешкото месо беше подменено от конско с неизяснен произход, нова скандал се задава на хоризонта. Мащабно изследване на предлаганите рибни продукти и деликатеси в магазините в Русия, Западна Европа и Америка показва, че 40 % от предлаганата риба не отговаря на етиката.

Рибния скандал, който започна в Германия, стигна и до Русия. Здравните власти в Русия откриха фрапиращи случаи на подмяна на скъпа, качествена риба с по-евтини аналози. Предстои да се уточнят точните размери на подмяната, за да се изчислят приблизителните щети, което това е нанесло на икономиката и джоба на потребителите.

Проверка за произхода и качеството на предлаганата на американските рибни пазари риба е показала, че 40% процента от продукцията е била фалшифицирана. За някои видове риба, като риба тон, подмяната на видовете с по-евтини ерзац заместители е достигала до 90% от изследваните количества.

Риба

Очаква се масовите проверки на големите европейски рибни пазари да направят подобни разкрития. Все още се изчакват резултатите от ДНК пробите, които са взети при осъществяването на проверките в края на месец март 2013 г.

Само след като станат готови данните ще може със сигурността да се каже колко, като количество и с каква точно, като вид риба е била продадена в заблуждение на потребителите на трите големи пазара – европейския, руския и американския.

Редица експерти изказват опасенията си, че това далеч няма да е последния скандал, които ще засегне хранително-вкусовата индустрия. В гонене на бързи печалби, редица недобросъвестни производители и търговци са склонни да закупуват и влагат в производството суровини и продукти с не дотам изрядни документи за произход.

Скандал - след телешкото подменят и рибата

Подмяната на телешко месо с конско и на рибата – с по-евтини аналози и видове, доказва, че не се осъществява достатъчно стриктен контрол върху производството и търговията с хранителни продукти. Нерегламентирани продукти или такива с подвеждащи етикети са показател, че големи количества от суровините за производство са с неясен или съмнителен произход.

Докато проблемът при подмяната на телешко с конско месо при производството на колбаси и полу-готови фабрикати засягаше предимно недобросъвестното етикетиране на произведените продукти, при рибата нещата са далеч по-сериозни.

Риба тон

Здравето на любителите на риба и рибни продукти може сериозно да бъде застрашено от действията на недобросъвестните търговци. Проблемът далеч не е само финансов, често рибата, която се предлага незаконно, всъщност е уловена незаконно. Когато липсва документ и гаранция за произход на рибата, тогава липсват и всякакви гаранции за здравето на потребителите.

Припомняме, че екоорганизации отдавна алармират за проблема с незаконния улов на делфини в заливите на Япония. На някои места в страната на изгряващото слънце морските води често се превръщат в арена на масов кървав улов на делфини. Тяхното месо се продава и незаконно се пласира в търговската мрежа, пакетирано като акулско месо, чиято реална цена е доста по-скъпа.

Често бракониерите на риба си позволяват улов в акватории, които са забранени за промишлен риболов поради констатирано замърсяване на водата със соли на тежки метали, радионуклеиди и други токсични замърсители. Уловената по този начин риба не минава през задължителна ветеринарна проверка, което означава, че тя може да е замърсена и с различни микроби и бактерии, като салмонела, яйца от глисти и най-различни паразити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Gogo
Gogo
07.04.2013 03:15
Алчността и измамата са двигателят на "богатото" общество към което се стремим и никакъв контрол няма да помогне
3
0