Време е за чай, а не кафе

Пиене на чай

С все повече нарастващите фактори против кафето и зловредните му свойства, е добре да се обърнем към негови заместители. А какъв по-добър заместител от чая.

Чаша черен чай съдържа половината количество кофеин, което се съдържа в чаша кафе. Добавянето на мляко към всички видове чай пък всъщност го прави по-силен.

Зелен чай

Чаят от коприва също е добър заместител на кафето. Копривата действа ефективно при диети, защото засилва метаболизма, успокоява стомаха и пречиства организма от токсини. Дневната доза е 4 ч.л листа от ĸoпpивa в 250 мл вряща вода.

Пускат се за около половин минута, тъй като при по-дълго варене полезните свойства намаляват. За подобрение на вкуса към чая могат да се прибавят лайка или мента.

Други чайове, изключителни подходящи заместители на кафето, са Жасминов чай, Чай с ром (при прекаляване с него може и да има обратния ефект), Чай с кардамон и Чай с канела. Те тонизират организма и повишават отделяне на солната киселина в стомаха.

кафе на зърна

Поради тези си свойства се използват при състояния като отпадналост, обща слабост и намаляване на силите, понижено артериално налягане, при гастрити с понижена секретна функция, при лош апетит.

Чаят е втората по-популярност напитка в света, след водата разбира се. На всеки 24 часа средно 2 милиарда жители на Земята пият чай. Шампиони в употребата на чай са англичаните, като всеки от тях консумира над 4 килограма чай годишно.

Една трета от световния добив на чай се добива в Индия, а основен неин конкурент е Шри Ланка. Обучението за извършване на традиционната японска чаена церемония трае цели три години.

Чай

Има различни видове чай. Ето един, който със сигурност ще ви накара да изхвърлите кафето от домакинските си продукти:

Тази рецепта е дело на турски специалисти по хранене. Изработена е специално с цел заместване на кафето. Съставките и тонизират организма, и изпълват тялото с нужната енергия. Препоръчва се и като защита срещу различни вирусни и грипни състояния.

Необходими продукти:

Половин ябълка с кората, 2 зрънца карамфил, 1 парче пресен джинджифил, 10 листа от мента, 2 с. л. липов цвят, 1 ч. л. зелен чай.

Начин на приготвяне:

Ябълката, карамфилът, джинджифилът и ментата се варят 10 минути. Добавят се липовият цвят и зеленият чай. Оставя се да се попари за 5 минути.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
aslı
aslı
05.04.2013 09:51
нищо не може да замести кафето
1
0