Откриха и кайма с конско месо

Кама с конско

Откриха още продукти със нерегламентирано съдържание на конско месо. В последната партида от 25 проби, която беше изпратена до немска лаборатория, пет от пробите са дали положителен резултат съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Освен ДНК анализ за възможно наличие на конско месо в месни продукти на български кланици, този път БАБХ е поискала и допълнително изследване на пробите за наличие на фенилбутазон и други нестероидни противовъзпалителни средства (НПВС).

Създърма с конско

Резултатите на всички проверявани продукти са били отрицателни.

След като скандалът със замяната на телешко месо с конско обхвана всички страни в Европа и България засили мерките си за контрол на качеството на влаганите суровини. Българската агенция по безопасност на храните изпрати 100 проби само през месец март 2013 г до различни европейски лаборатории с цел да установи дали и на българския пазар има продукти с необявено на етиката вложено конско месо.

От стоте изследвани проби – 8 дадоха положителен резултат. Става дума за продукти на едни от най-големите месопреработвателни предприятия. Съдържание на конско месо в рамките на 1 до 30% беше открито в сушеница „Бони“ на Месокомбинат Карлово - 10%, саздърма „Росвела“ – 5% и саздърма на петричкия производител Мес-Ко – 4% вложено конско месо.

Конско месо

Най-голямо количество конско месо е открито в кайма производство на фирмата „Кристоф – Хр. Иванов“ – 30%, следвано от рекордните 20% открити в салам „Бургас“ на фирма Парт. Другите продукти с вложено конско месо са на бургаската фирма „Вал вес и ко“, чиито телешки колбас и кайма са съдържали съответно 2 и 9%.

Експерти от агетцията смятат, че продуктите, които съдържат конско месо, необозначено на етикета, са много повече от това, което е установено до този момент. Причината за това е, че голяма част от суровините за производството на колбаси и различни месни деликатеси са вносни.

Кайма

Становището на повечето от уличените производители е, че влагането на конско месо в продуктите трябва да е станало напълно несъзнателно от тяхна страна. Те предполагат, че основната причина за положителните проби са вносните меса и суровини, които използват в производството.

Конското месо притежава вкусовите качества на говеждото, а цената му е по-ниска. Но за да се постигне задоволителен икономически резултат, като намаляване на себестойността на готовия продукт, влагането на конско месо трябва да е поне 50% от общото. Пробите, които дадоха положителен резултат показват значително по-ниско съдържание – между 5-15% съдържание, което изключва подобна хипотеза.

Всички производители, чиито продукти показаха наличие на конско месо в състава им, правят пълна вътрешна проверка на продукцията и документацията. Първоначалните анализи показват, че никъде в придружаващите документи на вносните меса не е отбелязано наличието на конско месо.

Месопроизводителите и месопреработвателите призовават българските компетентни органи да осъществяват по-стриктен контрол и да извършват повече изследвания на вносните суровини.

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
дани
дани
07.04.2013 18:44
А бе хора, каква е тая истерия с това конско месо. Някога официално се смесваше в най-скъпите колбасите и не бяха лоши. Освен това е много по полезно от оцветената сланина и ГМО соята. Дори смятам, че трябва да се продава официално по магазините
0
0