gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Най-екзотичните плодове на света

Най-екзотичните плодове на света

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Екзотични Плодове
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Сега, когато всякакви плодове се намират на рафтовете на големите търговски вериги, любителите на здравословното хранене могат да се наслаждават на пресни плодове и зеленчуци целогодишно.

Но дори заклетите любители на плодовете не могат да се похвалят, че са опитали от всички екзотични плодове по света. Ето списък с най- екзотичните плодове, които можете да сложите в уста (при положение, че успеете да ти намерите):

Ягодово дърво

Ягодово дърво

Ягодовото дърво не е най-рядкото или екзотично растение в нашата класация. Има три вида на растението Ягодово дърво, като в Европа най-разпространен е вида Арбутус. Ягодовото дърво е характерно за страните от средиземноморските региони, среща се на територията на Франция и Ирландия. Плодовете му, дребни, червени и с груба повърхност, не се консумират сурови, защото имат неприятен вкус. От ягодово дърво се приготвят вкусни сладки и конфитюри.

Пръстов Лайм

Пръстов Лайм

Има повече от 100 различни вида цитрусови плодове. Пръстовият лайм е само един представител на широкото разнообразие цитруси. Разпространението му е характерно за субтропичните дъждовни гори или сухите гори на Австралия и Нов Южен Уелс.

Характерното му име се дължи на външната форма на плода наподобяваща пръст. Плодовете на пръстовия лайм имат продълговата форма, достигат до около 10 см. Дължина. Вътрешността му напомня на нар. Може да има зелен, кафяв, жълт, черен или червен цвят.

Ръката на буда

Ръката на буда

Този специфичен цитрусов плод се среща най-вече в Индия и Китай. Цветовете му са нежни, бледолилави. За разлика от повечето цитруси, Ръката на Буда няма горчиво нотка във вкуса си. Може да се консумира като се реже на тънки резени или се настъргва в храната. Често монасите в будистките храмове я поднасят като символ на молещи се ръце.

Червена мирика

Червена мирика

Червената мирика е известна още като китайско ягодово дърво. Освен в Китай се среща в Тайван, Япония, Корея и Филипините. Плодовете на червената мирика освен червени могат да бъдат бели или лилави, в зависимост от степента си на зрелост. Отличават се с твърда обвивка и изключително сладка вътрешност.

Можете да ядете плодовете на червената мирика пресни, да си приготвите сладко от тях или да ги изсушите. Известна марка плодови сокове наскоро пусна за първи път в света и сок от червена мирика.

Дива къпина

Дива къпина

Дивата къпина е характерна за алпийската и арктическата тундра. Може да срещнете кехлибарените му плодове и в някои части на северните гори. Можете да похапвате дивите къпини пресни, за да усетите с пълна сила тръпчивият им, леко кисел вкус.

Презрелите къпини се отличават с по-мек и сладък вкус.

Традиционно от дивите къпини се приготвя плодово сладко или желе. Някой скандинавски страни ги използват за приготовление на ликьор.

Испански лайм

Този цитрусов плод е разпространен в Централна и Южна Америка, както и някои части на Африка. Има зелен външен вид и голяма ядлива сърцевина. Вкусът му напомня този на обикновения лайм – просто една идея по-кисел. Как се консумира този плод. Просто се лапа целия и изсмуквате сока.

Имбе

Другото име на плода Имбе е Африкански мангостин. Широко разпространен е в тропическите части на Африка. Среща се от Кот д`Ивоар до Южна Африка. Плодовете имбе са малки и оранжеви, с тънка кора и диаметър 2-3 сантиметра. Известни са с това, че цапат изключително много и петната, които оставят не могат да се премахнат. Имбето има приятен сладък вкус, но и характерен леко кисел послевкус. Освен за директна консумация, с имбе се подправят вина и ликьори.

Шоколадова ябълка

Дървото на шоколадовата ябълка достига до 25 метра височина. Много чувствително на студ, поради което се среща основно в Мексико и Колумбия. Обикновено плодовете му са зелени. Имат размер на средно голяма ябълка. Веднъж откъснати, шоколадовите ябълки се сбръчкват и покафеняват.

Неслучайно името му е шоколадова ябълка. Вътрешността на плода много наподобява шоколадов пудинг и често се използва като заместител на шоколада. Може да се консумира в комбинация с портокалов сок и бренди.

Плодовете но шоколадовата ябълка съдържат малко мазнини, богати са на калций, фосфор, желязо, и четири пъти повече витамин C, в сравнение с портокала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати