Новите суперплодове

Суперплодове

Темата за суперплодовете е изключително дискутирана в последно време. Те представляват плодове, като всички останали, но не съвсем. Всички суперплодове са забележителни най-вече с хранителните си качества, както и със съдържанието на съставки, с концентрация десетки и понякога стотици пъти повече от останалите храни.

Характеристиките, които превръщат един плод в суперплод са няколко. На първо място, той трябва да има високо съдържание на фибри, както и висока концентрация на витамини с антиоксидантна активност, като витамин А (провитамин А), витамин С и витамин Е (известни също като А-С-Е хранителни антиоксиданти). Друг задължителен елемент е наличието на каротеноиди – група оранжево-жълти пигменти, част от които се превръщат във витамин А, и полифеноли – група червено-кафяви или синьо – виолетови – черни пигменти.

Плодове

Суперплодовете се препоръчват за консумация на хора, желаещи да изваят стройно тяло. Освен това, суперплодовете обещават отлично здраве и ефикасна защита срещу много заболявания.

Ето списък с най-новите супер плодове:

Ябълки

Ябълки – Поговорката „Една ябълка на ден - доктора, далеч от мен“ е съвършено вярна. Здравословните качества на ябълката я поставят във всеки списък с полезни и здравословни храни.

Банани

Банани – Суперплодът банан има способността не само да ви държи сити, но и здрави. Съдържанието на витамин C и B поддържат баланса в организма, докато останалите минерали регулират метаболизма в тялото.

Маки бери

Грозде – Гроздето е отлично профилактично средство срещу всички сърдечно съдови заболявания. С консумацията му помагате за избелването на зъбите и намалявате риска от болестта на Алцхаймер. Тъмните сортове грозде пък имат и антибактериално действие.

Годжи бери

Диня – Освен свеж спасител в летните жеги, динята е и мощен суперплод. С консумацията и работата на сърцето се подобрява, а опасността от артрит се намалява. Често е препоръчвана на страдащи от астма, тъй като предпазва от спазми на дихателните пътища.

Акай бери

Боровинки – Този суперплод се грижи главно за мозъка ви, като подсилва функциите му и създада подходящи условия за работа, като подобрение на паметта и концентрацията. Препоръчва се и при проблеми с очите.

Къпини

Акай Бери – Сравнително нов за българският пазар, съдържанието на антиоксиданти в този плод е изключително високо. Той зарежда цялото тяло с енергия и има противовъзпалително действие. Ако все още не сте го опитали, то не пилейте повече време.

Авокадо - Плодът е един от най-ефикасните средства при борба с вредния холестерол.

Ягоди

Къпини – Те са изключителен източник на фибри и полифеноли. Това прави суперплодовете му ефективно лекарство срещу сърдечни заболявания, остеопороза, както и срещу някои видове рак.

Череши – Черешите регулират обмяната на веществата, подмладяват кожата и гонят умората.

Ягоди – Изключително вкусните и обичани, ягодите съдържат в себе си цял арсенал от здравословни вещества – витамин С и К, мед, йод, магнезий, манган, калий, както и необходимата за организма фолиева киселина. Е, не е нужно да се обяснява повече.

Червени боровинки – Този плод е широко разпространен и известен при лекуването на възпаления на пикочните пътища и камъни в бъбреците. Той зарежда тялото с „добър“ холестерол и предпазва от рак на яйчниците.

Освен изброените, в отбора на суперплодовете влизат още: манго, фурми, годжи бери, синя боровинка, киви, папая, малини, морски зърнастец, гуава, смокини, нар, асаи, сушени сливи, портокали, черница, физалис, гуарана, бяла черница, гравиола, каму каму, ацерола, драконов плод, арония, касис, нони, личи, мангостин, лиций, карамбола, кафеен плод, баобаб, черна малина, черимоя, гуанабана, юзо, дуриан, цариградско грозде, мускадиново грозде, черна малина и черен бъз.

Най-добре е суперплодовете да се консумират пресни.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
5
5
21.09.2013 21:05
Моля, изписвайте правилно имената на плодовете!
0
0