Как да разпознаем истинските зеленчуци

Избор на зеленчуци

Истинските зеленчуци, както и всички природни продукти, трябва да са натурални, еко- и биопродукти. Тези три определения са най-важни, при определяне дали продуктът е истински.

Определението натурален продукт гарантира, че той е с растителен произход. Имайте предвид обаче, че ако даден продукт е с етикет „натурална”, това не означава автоматично, че той е и "еко" и "био".

Биозеленчуци

Използването на етикет „Натурална” се използва доста безразборно. Има голямо количество "Натурална" козметика или козметика с "натурални съставки". Не във всички случаи обаче това означава, че преобладаващата част от съставките им са натурални.

За да разберете съдържанието, най-добре обърнете внимание на етикета. Съставките се подреждат низходящо. Това ще рече, че тези, които се срещат в най-голяма степен в продукта, са първи, втори, т.н., а надолу следват съставките, във все по-малка концентрация.

Екологично чисти зеленчуци

Така, когато не видите в състава растение или то е в по-долната част на списъка със съставки, продуктът неправомерно се нарича натурален.

Вторият важен признак, който може да ви гарантира, че избираните зеленчуци са истински, е етикет "еко". То се отнася до продукти с екологично чист състав или произведени в екологично чисти зони.

ГМО зеленчуци

Третият елемент, подсигуряващ ви консумацията на истински чисти зеленчукови и други продукти, е "Био" и "Органик"/"Органично"/. Този етикет се слага единствено на продукти, имащи съответния биосертификат, издаден от официална сертифицираща организация. Той гарантира изцяло натуралните му съставки.

Гарантира още, че съставките са от биоземеделие, че в продукта няма ГМО, няма парабени, силикони, няма изкуствени оцветители и ароматизатори, както и други добити по химичен път емулгатори, консерванти, т.н.

При всички случаи е важно да имате възможност да направите информиран избор за продуктите, които купувате. Не се притеснявайте да попитате продавачите на магазина за съответните сертификати. Пазарувайте главно от екомагазини, за да не попадате на обработвани с пестициди и химикали продукти.

Когато видите прекалено едри, с неспецифична миризма или без характерен аромат зеленчуци, излезли сякаш от калъп, то най-добре не им се доверявайте. Потърсете онези несъвършени и симпатични плодове и зеленчуци, познати ни от село.

Винаги мийте зеленчуците добре преди употреба, а листните накисвайте във вода. Отнасяйте се отговорно към продуктите, които пазарувате за себе си и семейството си, защото всичко, което слагате в чинията, е еквивалент на вашето здраве.

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати