gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за коктейли с ром

Идеи за коктейли с ром

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Коктейли с ром
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.
Виж ››

Идеите за коктейли, в чийто състав ромът е основната съставка, са много. Това многообразие е поради многото видове ром, които съществуват.

Най-големият производител на ром в света в компанията Бакарди. Тя е основана през 1862 г. в Куба от Факундо Бакарди. На пазара се предлагат различни видове Бакарди - супериор бяло, черно, оро златно, ябълка, малина и др.

Най-известният коктейл с ром е Дайкири.

Този прочут коктейл се родил преди повече от 100 години край една желязна мина в Куба, която се казвала Дайкири. Била кръстена на името на близкия плаж.

Носят се различни легенди по повод появата на Дайкирито. Според една от тях инженерът Дженингс Кокс трябвало да направи нещо за пиене в близкия бар за изморени миньори. Тъй като били бедни времена, в избата нямало нищо освен ром, лимони и захар. Съществува и ягодово дайкири.

Дайкири

От немай къде Кокс смесил всичко това, добавил лед и го предложил на останалите. Един от миньорите попитал как се казва тази напитка, а Кокс дигнал рамене. Тогава някой от останалите предложил името Дайкири.

Друга история пък твърди, че в измислянето на Дайкири участвали и кубински лекари, като идеята на напитката била да се използва като лекарство.

Модерно да се пие Дайкири станало през 40-те години, тъй като през войната алкохоли като водка и уиски се намирали доста трудно, докато ромът бил широко разпространен.

Най-известният почитател на питието бил Ърнест Хемингуей.

Дайкири

Мохито

Съставки: 50 мл бял ром, 20 мл сок от лимон, 1 чаена лъжичка захар, 4 кубчета лед

Начин на приготвяне: Съставките се поставят в шейкър. Бърка се 20-тина секунди. Сместа се излива в предварително изстудена коктейлна чаша. Ако искате да направите плодово Дайкири, добавете малко ягоди, aнанас, банани, манго или друг плод по избор.

Друг изключително популярен коктейл с ром е Мохито. Въпреки че е толкова популярен, малко непрофесионалисти знаят какви съставки са необходими и как точно става приготвянето му. Болшинството смятат, че Мохито е всъщност коктейл от мента. Това обаче не е така.

За него са ви необходими: 250 мл газирана вода, 2 чаени лъжички кафява захар, сок от 1 зелен лимон (лайм), настъргана кора от 1 лайм, 50 мл светъл ром, 4 листенца мента, натрошен лед

Начин на приготвяне: Листенцата на ментата се късат на малки парченца. Разтриват се ментата, настърганата кора от лайма и захарта в чашата. Добавя се ромът, сокът от лайм и се разбърква. Последни се добавят ледът и изстудената газирана вода.

Ето още коктейли с ром.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest