Техники за рязане на тортени блатове
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Техники за рязане на тортени блатове

Техники за рязане на тортени блатове

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Блатове за торта
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Често се случва така, че домакините изпитват затруднения при разрязване на вече изпечените тортени блатове. Обикновено те се опитват да разрежат блата с нож, но той в повечето случаи се натрошава или едната му част се разкъсва.

Разделянето на тортения блат по хоризонталата дава възможност за създаването на по-сочна и по-висока торта, като между отделните слоеве на блата се слага крем. След като блатовете се съединят с крем, те се намазват отгоре и отстрани с още крем.

Един от най-лесните начини за разрязване на тортен блат на две през средата по дължина е съвсем леко да направите по целия кръг разрез с нож. След това с помощта на плътен конец, който се държи в двете ръце и се мърда напред-назад внимателно се разрязва блатът.

Тортен блат

Блатът може да се разреже добре едва след като е изстинал напълно – това става ако са минали повече от час и половина след изваждането му от фурната. За да изстине по-бързо блатът, той се охлажда върху решетка.

За да остане блатът пухкав и да може лесно да се разреже след изстиването му, той не се изважда от фурната около десет минути и престоява на полуотворена вратичка. След това го извадете и го покрийте с капак за още десетина минути.

Можете също така да се опитате да разрежете тортения блат само с помощта на нож. За това обаче ще ви е необходим помощник, който да върти блата или специална въртяща се поставка.

Рязане на блатове

Тортеният блат трябва да се върти много внимателно и бавно и в това време с ножа се разрязва блатът. Движенията на ножа трябва да бъдат от края на блата към центъра му.

Продават се и специални инструменти за разрязване на тортени блатове, които приличат на миниатюрни триони. С тяхна помощ много лесно се разрязва блатът на две.

Изпитан начин за разрязване на тортен блат е използването на усукан конец. Изчислява се височината, на която трябва да се разреже блатът.

Конецът опасва целият блат на тази височина. След това двата краища на конеца се кръстосват и се стягат, докато блатът не се разреже. Но при този метод има опасност горната част на блата да се натроши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 5
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати