Защо сте изморени след хранене
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо сте изморени след хранене

Защо сте изморени след хранене

Умора след хранене

Ако след хранене ви се иска да поспите и се чувствате уморени, знайте, че не се случва само на вас. Но с помощта на някои трикове ще успеете да сте енергични през целия ден.

Сутрин след ставане вероятно изгълтвате една или две чаши кафе и пропускате закуската, а на обяд хапвате сандвич, след което изпитвате непреодолимо желание да си поспите. Умората може да се появява от начина ви на хранене и от това, какво консумирате.

Възможно е това да се случва, ако не приемате трите важни групи вещества по време на всяко хранене – протеини, натурални мазнини и бавно усвоими въглехидрати.

Умора

Умората се появява и ако правите прекалено големи интервали между храненията, ако ядете прекалено много или пък прекалено малко, както и ако консумирате прекалено много захар.

Хубавото е, че със съвсем лека промяна на храненето и начина ви на хранене ще се отървете от умората. Ако час и половина след хранене усещате умора, явно не сте изяли храна, която е достатъчно полезна и ви зарежда с енергия.

Хранете се три или четири пъти дневно, и се опитвайте да го правите горе-долу по едно и също време. Това ще помогне за регулирането на нивото на кръвната захар и ще ви предпази от загуба на енергия.

Закуска

Добър ритъм на хранене е следният: 8 часа сутринта, 12 часа на обяд, 4 часа следобед, 8 часа вечерта.

Винаги комбинирайте в храната си протеини, мазнини и бавно усвоими въглехидрати. Това са пълнозърнести тестени изделия. Ако добавите сутрин към пълнозърнестата филийка две яйца, това ще е доста по-енергийна закуска.

Между храненията през деня не трябва да минават повече от четири часа. Може да хапнете малко, но не оставяйте организма си без храна. Мислете за тялото си като за машина, която има постоянна нужда от нова порция гориво на всеки четири часа.

И тъй като не сипвате в резервоара на колата си захар, не го правете и по отношение на тялото си. Прекаляването със захар води до умора и до повишаване от риска на много хронични заболявания.

На тялото ви е необходим и холестерол, който обаче се различава от лошия холестерол, който е окислен. Свежото сирене и твърдо сварените яйца са прекрасен източник на така наречения добър холестерол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Daniela
Daniela
21.05.2013 13:54
Умората след хранене или по-скоро желанието за дрямка, е свързано с покачването нивото на захар в кръвта, следствие от нахранването.Това е нормално чисто физиологично състояние и както и да се опитваме да го избегнем, докато не се нормализират кръвно-захарните нива от самосебе си, няма как да стане :)
0
0