Как да приготвим перфектното яйце

Яйце
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Ако знаете малко повече научни факти за приготвянето на яйцата, това ще ви помогне да приготвите перфектното яйце, или така нареченото 65-градусово яйце.

Както майсторите готвачи, така и любителите на изисканата храна по света, са запленени от така начереното 65-градусово яйце. Това е яйце, което се е приготвяло дълго време на температура 65 градуса.

Но рецептите за идеалното яйце не са чак толкова научни, колкото би трябвало, смята готвачът Сийзър Вега, който е и учен в областта на храненето.

На среща на Американското химично общество Вега обяснил как приготвянето може да се превърне в начин да се ангажира обществото с науката.

Перфектно яйце

Той използвал 65-градусовото яйце като пример. Това е приготвяне на храна във вакуум – при яйцата тази роля играе черупката, на ниска температура.

Според разпространеното вярване, когато се варят яйца и температурата на водата достигне до желаната стойност, няма значение колко дълго се варят яйцата. Според Вега това не е така.

Когато яйцето е приготвено, протеините в жълтъка се подлагат на процес, известен като денатуризация. Протеините се подлагат на този процес с помощта на силни химикали или в случая с яйцето – с топлина.

65 Градусово Яйце

Според разпространеното вярване при 67 градуса на водата протеините в жълтъка на яйцето започват да коагулират, но според Вега това не е вярно. Според него всичко зависи от термалната история на приготвянето на яйцето.

Според него това може да се постигне и с вода, затоплена до 35 градуса, стига яйцето да престои в нея по-дълго време. При сваряването на яйцето това става много по-бързо.

Вега е създал таблица за майсторите готвачи, според която те могат да създадат яйца с различна консистенция. Ако протеините в яйцето са по-слабо денатурирани, то може да изглежда като майонеза. При определена температура може да се постигне яйцето да изглежда като мед, а също така и като сладкарски айсинг.

Науката за приготвянето на яйца се простира и върху други храни, например върху целувките, които се правят от белтъци и захар. В белтъка често се добавя лимонов сок. Според Вега тъй като лимоновият сок е киселина, тя пречи на разбитите белтъци да спаднат.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Дани
Дани
19.02.2014 15:09
Така и не разбрахме как да приготвим "перфектното" яйце.
13
0