Яденето на прекалено много сол и твърде малко калий могат да увеличат риска от смърт. Тези резултати излязоха като контрапункт на яростно дискутираното проучване, публикувано наскоро, в чиито резултати се казва, че приемът на малки количества сол не намалява риска от сърдечни заболявания и преждевременна смърт.
Д-р Томас Фарли, комисар по здравеопазването на Ню Йорк, казва, че солта си остава вредна във всеки един случай. Той е начело на кампания за намаляване на солта в ресторантите и пакетираните храни с 25% за период от пет години.
Повечето здравни експерти са съгласни с Фарли за това, че консумирането на прекалено много сол не е добро за вас. Тя увеличава високо кръвно налягане, което пък от своя страна повишава риска от инфаркт и инсулт.
Приемът на сол се увеличава от 1970 г. насам. Американците консумират около два пъти повече от препоръчителния дневен лимит.
Проучването специално се фокусира върху диета с високо съдържание на сол и ниско съдържание на калий. И тя доказано е особено рискована. Фарли напълно подкрепя тези резултати.
За проучването изследователите разглеждали дългосрочните ефекти на натриев и калиев прием, като част от 15-годишно проучване на повече от 12 000 души.
До края на периода на проучването 2270 от участниците в него са починали, като 825 от тези смъртни случаи са вследствие на сърдечно-съдови заболявания, а 433 са от образуването на кръвни съсиреци и инсулти.
Калият е от ключово значение. Учените откриват, че хората, в чиято диета има високо съдържание на натрий и ниско съдържание на калий, са били с 50% по-застрашени от смърт поради каквато и да е причина, а около 200% - от сърдечен удар.
За да се избегнат тези последици, учените съветват потребителите да увеличат нивата на калий в диетата си чрез добавяне на повече порции пресни плодове и зеленчуци, като спанак, грозде, моркови, сладки картофи, нискомаслено прясно и кисело мляко.
Ако натрий увеличава високо кръвно налягане, калий го намалява. Ако натрият задържа вода, калий ви помага да се отървете от излишните течности. Този баланс трябва да бъде поддържан.