Традиционни ястия от кипърската кухня

Кипърска кухня

Кипърската кухня е една от най-щедрите в цялото Средиземноморие. Храната в Кипър е истински ритуал, порциите са големи и много вкусни.

Ястията са повлияни от различни култури, всички те имат свои специфични наименования. Мезе – това са двадесетина различни вида хапки, поднесени със сосове.

Халуми сувлаки

Тахини е паста от сусам и лимон, а дзадзики – смес от йогурт, ситно нарязани краставички, чесън и мента. Хумусът е взет от арабската кухня – това е вкусно пюре, което съчетава вкус на грах, нахут, тахан, зехтин и магданоз.

Луканика са малки саламчета със семена от кориандър, а шефталия – кюфтета с подправки на скара. Долмадес приличат на българските лозови сармички.

Свинско с кориандър

Свинското с кориандър е известно като афелия.

За приготвянето му са необходими: 1 килограм свинско филе, 1 чаша червено вино, 2 чаени лъжички счукани кориандрови семена, черен пипер и сол на вкус, щипка канела, 6 супени лъжици масло.

Печено халуми

Начин на приготвяне: Нарязаното на едри парчета месо се маринова една нощ във виното, в което са добавени подправките. Месото се вади от маринатата и се отцежда.

Запържва се до златисто в маслото, залива се с маринатата и се добавя вода така, че месото да е покрито изцяло с течност. Похлупва се с капак и се задушава половин час или малко повече, докато месото не омекне, а сосът не се сгъсти.

Халуми е козе сирене, традиционно за Кипър, което се сервира печено на грил и е с характерен ментов аромат. Характерна за Кипър е мусаката от патладжани с кайма и сос бешамел, както и стифадо – телешко, приготвено в оцет с много лук и подправки.

Много вкусна е кипърската салата с грейпфрут и сирене. Необходими продукти: 2 грейпфрута, 200 грама домати, 50 грама маслини, 200 грама меко сирене. За дресинга: 3 супени лъжици зехтин, 1 чаена лъжичка магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Грейпфрутът се обелва, премахват се белите ципи и плодовете се нарязват на парчета. Доматите се нарязват на кръгчета, сиренето се нарязва на кубчета.

Маслините се отцеждат. В чиния се нареждат парчетата грейпфрут, а върху тях като керемиди се редят домати и сирене.

Украсява се с маслини и се полива със соса, който се приготвя, като се смесят всички продукти. Салатата престоява половин час в хладилника и се сервира.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати