Колко вреден е глутенът всъщност

Непоносимост към глутен

Премахването на глутена от режима ви на хранене зависи от това какви (ако има такива) симптоми имате.

Глутенът е много интересна консистенция. Сам по себе си, от него няма никаква хранителна полза, но предимствата, които могат да бъдат придобити от храните, съдържащи го, са много.

В последно време много се заговори за безглутеновите храни. Обсъждат се по същия начин, по който хората се опитват да намалят нивата на захарта и въглехидратите в диетата си.

Истината е, че ако премахнете глутена от храната си, освен ако имате непоносимост към глутен или сте били диагностицирани с цьолиакия, ще направите лоша услуга на здравето си.

Цьолиакията е генетично обусловено заболяване. При него лигавицата на тънкото черво не може да понася житни храни, съдържащи глутен. А те са пшеница, ръж, овес и ечемик. Цьолиакията бива симтоматична и безсимптоматична. Последната се открива у роднини и се доказва само чрез чревна биопсия.

Симптоматичната цьолиакия се проявява първо до 2-годишна възраст, като симптомите са хронична мазна зловонна диария, безапетитие, промени в поведението, чести изхождания.

Глутен

Късните форми на цьолиакията се проявяват най-често между 2-6 години, като характерни за тази форма симптоми са отново промяна в поведението и апетита, хронична диария.

Разликата с ранната цьолиакия е, че липсват чести изхождания. При цьолиакията изостава по-скоро ръста отколкото, спрямо теглото.

Цьолиакията се установява само в случай, че е доказана непоносимост към глутена. При спиране на консумиране на храни съдържащи глутен, детето оздравява и всички симптоми, характерни за цьолиакията изчезват.

Лечението на непоносимостта към глутен се свежда до спазване на стриктна диета, изключваща храни, които съдържащи глутен.

Цьолиакия

Ако се работи усилено, може да се намерят безглутенови заместители почти на всичко. В последните години в почти всички магазини за хранителни стоки се предлага богат избор от храни, без съдържание на глутен.

Безглутенова диета е от ключово значение за хората с цьолиакия, непоносимост към глутен, или алергия към пшеница.

От друга страна, глутенът се намира в много здравословни храни, които консумираме всеки ден и които не трябва да бъдат вадени от диета без основателна причина.

Ако не сте сигурни какво да предприемете при определени симптоми, най-добре се консултирайте с вашия лекар.

Рейтинг

5 2
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Vesselina Marinova
Vesselina Marinova
06.11.2013 17:51
Освен при цьолиакия, глутенът е противопоказен и при страдащи от Хашимото, което също е автоимунно заболяване. Тук процентът е доста по-голям, а причината е в подобните антитела при двете заболявания. В случая обаче унищожават щитовидната жлеза. Има изследвания, които показват и значително подобрение при деца, болни от аутизъм, които са на безглутенов режим на хранене...
2
0
Глупост
Глупост
29.05.2013 10:31
Статията не казва нищо за ползите от глутена , а по- скоро говори за Цъолиакия .
6
4