Що е то биовино?

Бовино

Виното е препоръчвано дори от диетолози тогава, когато сме подложени на някакъв хранителен режим. На пазара има достатъчно вина, които ни предлагат различно качество и съответно са на различни цени.

Има по-вкусни вина и такива, които не ни се нравят особено. Независимо от това обаче, всички вина, които се предлагат на пазара трябва да са преминали съответните изисквания, които законът предвижда.

Червено вино

Тоест не би трябвало в магазините за алкохол да има вина, които не са преминали определените точки и изисквания в закона за производство на вино. Ако си спомним древната мъдрост „Във виното е истината”, тя вече официално може да се промени на нещо като „В биовиното е истината”.

Биовиното е продукт, който се произвежда по специални правила, както всъщност и всеки биопродукт. Изключително важно е гроздето, от което се прави виното, да е отгледано без използването на каквито и да било торове, хербициди, пестициди и фунгициди.

Биолозя

Освен това биовината могат да съдържат определено количество сулфити. Тяхната „работа” е да предпазят виното от кислорода. Можем да ги определим като консервант. Задължително е на всеки етикет на биовино да бъде написано какво количество сулфити има в бутилката.

Никакви пестициди не са допустими при производството на грозде и съответно отглеждането на лозя. Ако производител на вино в ЕС иска да сложи върху гроздовата си напитка етикет биовино, трябва да внимава да спазва всички цели и принципи, които са предвидени във връзка производството на продукт като биовиното.

Изби

Биогроздето от своя страна трябва да бъде сертифицирано като чист продукт, а за тази цел е необходимо да мине период от три години на съответните насаждения и те да се гледат само според принципите на биоземеделието. С особено внимание се отнасят производителите към различните болести, които засягат лозята.

Производството на биопродукт, какъвто и да е той, е доста сложно и изисква много по-голяма прецизност и по-дълго време, отколкото произвеждането на останалите. Не могат да се използват никакви пестициди, синтетични торове или ГМО организми.

Ако се наложи лозята да се лекуват, се използват само позволени препарати, които съдържат одобрените съставки в себе си. Когато дойде ред за преработване на гроздето, целта е да се запази биологичната природа на виното. По този начин купувайки си вино с етикет за биопродукт се предполага, че си купуваме чист, без излишни ГМО добавки продукт.

Важна е и каква е хигиената в самата изба. Относно цената – ясно е, че е малко по-висока от останалите вина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.2
50
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Костов
Костов
20.05.2014 15:41
Какво е биовино? Нищо повече от един маркетингов трик прикрит зад
ветрилото на редица сертифициращи документи.Съвременните сортове
грозде изискват технология на отглеждане,която трудно се вписва в
понятието "био", като това е валидно и за индустриално произведе-
ните вина.За биовино може да се приеме например това приготвено от старите сортове Шефка и Червен памид,мачкано с чисти крака в
дървени корита, ферментирало и съхранявано в чисти дъбови бъчви и
изпито до новата реколта.
1
0