Кълновете - кое ги прави суперхрана?

Бургер с кълнове

Има много храни, с които можем да заредим тялото си с енергия без да слагаме излишни килограми върху себе си. Някои от тях са толкова полезни, че дори са наричани суперхрани. Обикновено суперхрана наричат продуктите, които имат много полезни вещества в себе си и повлияват на организма в положителна посока, благодарение на онова, което съдържат. Най-често продуктите определяни като суперхрани имат и много ниска калорийна стойност.

Това от своя страна ги прави изключително подходящи за похапване по време на различни хранителни режими или диети – чрез тях си набавяме достатъчно енергия и полезни вещества, а в същото време не качваме килограми.

салата с кълнове

Суперхраните са идеалният начин на хранене. Ще разгледаме една от много популярните напоследък храни с високо съдържание на полезни вещества – кълновете. Ако до преди няколко години яденето на кълнове на повечето от нас ни се струваше абсолютно невъзможно, дори може би смешно, то днес вече те са далеч по-използвани, купувани и дори отглеждани в домашни миниферми.

Кълнове

Кълнове сме опитвали всички – редовно присъстват в ястията в китайските ресторанти. Изключително полезни – съвсем крехки са, богати на витамини А, В, С, Е. Освен това в тях се съдържат голямо количество фибри, аминокиселини, минерали.

Веганите много често си похапват кълнове, именно заради всички полезни неща, които съдържат те. Кълновете са изключително богати на протеини – спокойно могат да заместят месото и яйцата. Освен това в тях няма нито холестерол, нито антибиотиците, които се съдържат в месата.

Кълнове от люцерна

С помощта на кълнове можете да си правите салати, яхнии, супи, а защо не и гарнитура към някакво месо. Разделяме ги на три групи – бобови, житни и кръстоцветни. Освен всичко останало, кълновете повишават имунитета ни и помагат на организма да се справи много по-бързо с простудните заболявания.

Регулират обмяната на веществата, подобряват храносмилането, половата функция, нервната система. Благодарение на антиоксидантите, които съдържат в себе си, кълновете подмладяват организма и пречистват кръвта. В тях има високо съдържание на магнезий, благодарение на който кръвното налягане се нормализира.

Не е хубаво да престояват в хладилник, тъй като губят полезните си вещества. Кълновете се приготвят лесно и бързо и за разлика от всички зеленчуци нямат нужда от почистване. Можете да си купите кълнове от специалните щандове за здравословни храни в големите супермаркети или в специализираните и вече доста популярни у нас биомагазини.

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати