gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сладките напитки убиват по 180 000 души годишно

Сладките напитки убиват по 180 000 души годишно

Сладки напитки
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.40 лв.
Виж ››

Проучванията показват, че пиенето на сладките газирани напитки повишава рискa от хронични заболявания, като диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Потреблението на хляб и напитки, които изобилстват от захар, могат да допринесат за стотици хиляди смъртни случаи по света, главно поради диабет тип 2, алармира ново проучване.

Резултатите показват, че потреблението на подсладените със захар напитки е свързано с 180 000 смъртни случая годишно по света, включително 25 000 смъртни случая годишно в Съединените щати, казват изследователите. Най-застрашени обаче са бедните страни, в които на маниера на хранене не се обръща особено внимание.

Предишни проучвания вече са показали как пиенето на сладките газирани напитки увеличава риска от хронични заболявания като диабет, сърдечни заболявания и рак. Новото изследване обаче дава реална оценка колко голям е този проблем всъщност.

Газирано

Изследователите са проучили данните от 2010 г. на Световната здравна организация и включват данни от 114 страни. Това е 80% от населението на света. Te изчисляват съотношението между индекси на телесната маса, захарното потребление от напитките и смъртните случаи от различни заболявания.

Реално отчетените резултати са 133 хиляди смъртни случаи от диабет, 44000 смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и 6000 смъртни случая от рак.

Статистиката е стряскаща, но трябва да се подчертае обаче, че не самото пиене на тези напитки предизвиква тези смъртни случаи. Статистиката просто показва, че хората, които пият подсладени напитки, са същите, които страдат от тези заболявания.

Газирани напитки

Изследователите правят огромен скок, когато предприемат изчисление на приема на напитки по целия свят и откриват, че те са причинители на хронични заболявания, водещи в крайна сметка до смърт.

В изявлението си американската асоциация уточнява, че ако човечеството желае да повиши качеството си на хранене, то освен ограничаването на приема на захар, трябва да се балансира и приемът на сол, както и на всичко останало, вредящо на организма, което да доведе до по-добро здраве.

Изследване несъмнено ще повдигне много въпроси за влиянието на сладки напитки върху здравето на човека. Резултатите ще бъдат официално предоставени на редица световни сили, за да се вземат мерки за отстраняване на проблема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати