8 зеленчука, за които никога не сте чували

Змийски боб

Мислите, че не обичате да ядете зеленчуци. Може би просто опциите ви са ограничени. Истината е, че светът е пълен с хранителни, здравословни и ароматни корени, стъбла и листа, по-голямата част от които най-вероятно никога не си опитвали.

В духа на кулинарните приключения този списък ще ви подкани към нещо ново, ако изобщо можете да го откриете.

Коза брада

Козя брада - често свързвано със слънчогледа, най-годни за консумация от това растение са корените. Козята брада е исторически популярна хранителна култура в цяла Европа и в Близкия Изток, а също така се смята, че имат лечебни качества.

Целина с едри глави - въпреки че е популярен в Европа, този зеленчук е трудно отглеждан в САЩ. Този корен е добра алтернатива на картофите през зимните месеци и е отличен източник на диетични фибри. Трябва също да се отбележи, че целина е сред кореноплодни зеленчуци, съдържащи малко нишесте.

Китайски броколи

Кай-Лан – понякога наричани "китайски броколи". Листата на това растение са вкусно допълнение към всяка салата. Може да се добавя във всяко хранене, в които иначе биха могли да се включват броколи.

Морски копър

Морски копър – наричан понякога "морска аспержи", морският копър е изключително здрав зеленчук. Расте в скалисти райони в близост до океана. Поради това морският копър е идеално растително допълнение към всички рибни ястия.

Алабаш

Алабаш - Роднина на дивото зеле, този уникално изглеждащ зеленчук е смятан за един от най-здравословните 150 храни на Земята. Най-често се консумира в Индия и е основна храна в Кашмир. Почти всичко на това растение е годно за консумация. У нас алабашът не е толкова разпространен.

Нопалес

Нопалес – тези вкусни зеленчуци са отрочета на определен вид кактус. Сочното месо е годно за консумация, след като бодлите са внимателно отлепени. Нопалес е изключително популярен зеленчук в Мексико.

Маниока – корените от маниока представляват скорбялен зеленчук, първоначално намерен в цяла Южна Америка. Реколтата е изключително важен източник на въглехидрати в развиващия се свят. Особено ценен е поради неговата сухоустойчивост - необичайна черта за култура, която е родом от тропическите и субтропическите зони.

Дилсе

Въпреки широкото му използване маниока е рядко срещан в супермаркетите в Северна Америка, още по-малко у нас. Една от причините за това е, че при неправилна подготовка, отделя токсични субстанции.

Змийски шушулки

Дулсе – тези водорасли, намирани най-често прилепени до бреговата линия, са учудващо вкусен и полезен зеленчук. Този "зеленчук на морето" служи за приготвянето на всичко - супа да гювечи. Дулсе е богат източник на витамин B и фибри и е добър източник на растителни протеини.

Змийски шушулки - тези зелени шушулки боб са родом от Югоизточна Азия. Те са идеалното допълнение към всяко запържено ястие, като те самите са много вкусни запържени. Това, което наистина ги отличава като реколтата, е колко бързо растат.

Змийските шушулки са известни и като китайски дълги зърна. Можете да ги приготвите като повечето други бобови шушулки. Те са чудесен източник на фибри и витамини С и А.

5 4
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
По готвач
По готвач
06.01.2016 01:14
Имаме си толкова хубави български зелечуци, който са и полезни, а някакъв идиот решил да се прави на интересен пуска тук някакви треви. Съмнявам се че и автора не ги е чувал, добре че е чичко гугъл. Иначе в тоя тон ако се порови в гугъл ще извади поне още 100 неизвестни зелечука.
1
1
Албена
Албена
24.04.2015 12:06
Особено за алабаша нищо не бяхме чували .... добре, че бяхте вие, че да чуем за него ..... направо ме изумявате с тъпите си статии!!!
2
4
I drugi sme gi chuvali
I drugi sme gi chuvali
05.11.2013 11:00
Алабаш-а си го ядат доста и в Унгария :)
3
0