Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Разликата между конфитюр, мармалад и сладко

Разликата между конфитюр, мармалад и сладко

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Конфитюр, мармалад и сладко

Конфитюрът, мармаладът и сладкото си приличат по това, че всички те представляват вид сладка зимнина, която се прави от плодове и захар.

Но въпреки че и трите вида – мармалад, сладко и конфитюр – се консервират, те имат съществени разлики помежду си.

Сладко от дренки

Затова както видът им, така и начинът им на приготвяне и консистенцията им се различават съществено.

Мармалад

Сладкото представлява плодове – цели или нарязани на парчета, които плуват в много гъст сладък сироп.

Конфитюр

За него се използват най-хубавите плодове, останалите се използват за приготвянето на мармалад и конфитюр.

За да направите сладко, плодовете се почистват добре от дръжките и листата, ако е необходимо, се обелват или се измиват много добре под течаща струя.

При миенето самите плодове трябва да са в гевгир, за да не се намачкат, ако става въпрос за ягоди, малини или други нежни плодове.

След това плодовете се нарязват на по-дребни части, ако е необходимо, и се слагат в дълбок съд, като се покриват с кристална захар.

Оставят се така за 2 до 4 часа, докато захарта се оцвети от плодовия сок, и след това се варят на бавен огън, като се бъркат от време на време.

След като капка от сиропа, излята върху чинийка, е гъста и не се разтича много, сладкото е готово.

Разпределя се горещо в чисти сухи буркани, затварят се с капачки и се обръщат.

Конфитюрът се прави на същия принцип, но плодовете за него може да не са с най-високо качество, тъй като се смилат или се нарязват на много ситно.

Ако са достатъчно меки, могат просто да се намачкат.

Покриват се със захар, оставят се за няколко часа и се варят, като в конфитюра може да се добави желираща подправка, която може да се намери в магазините.

След като конфитюрът е готов, той представлява вкусна, гъста, желеобразна смес, в която се виждат много малки парченца от плодове.

Мармаладът се прави, като измитите и нарязани плодове се сваряват и се претриват през гевгир или се пасират, за да станат гладки като фино пюре.

След това се варят със захар, докато не добият гъстотата на лютеница. Разпределят се в буркани, които се затварят и се обръщат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Според мен
Според мен
02.11.2014 18:25
към Ева
и какво има да му варите на захарния сироп? трябва плодовете да се сварят за вкус, а и за да не се слагат консерванти!
3
3
Ева
Ева
12.11.2013 13:29
Сладкото се приготвя като в сварен захарен сироп се слагат плодовете и се вари още малко. Така плодовете остават цели, а не се разкашкват като при конфитюра.
5
0