Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пет рецепти за печива без мляко

Пет рецепти за печива без мляко

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Кекс без мляко

Някои хора не обичат мляко и млечни продукти или пък са алергични към тях. Но и без мляко може да се направят вкусни печива.

Кейк с кафе без мляко – той се прави лесно и е вкусен.

Необходими продукти: две чаши брашно, една трета от чашата – кафява захар, щипка канела, индийско орехче на връхчето на ножа, 1 ванилия, три четвърти чаша бадемово мляко, 3 супени лъжици зехтин, една трета от чашата – кристална захар, 1 бакпулвер, 1 чаена лъжичка оцет, половин чаена лъжичка сол, половин чаша сушени червени боровинки или стафиди, 1 супена лъжица пудра захар.

Начин на приготвяне: Смесват се бадемовото мляко, ванилията и оцетът. Отделно се смесват една четвърт чаша от брашното, кафявата захар, канелата, индийското орехче и се разбъркват добре. Добавя се на тънка струя зехтинът и се бърка 2 минути.

Бананов хляб

В друга купа се смесват кристалната захар, останалото брашно, бакпулверът и солта. Разбъркват се до гладко тесто. Добавя се бадемовата смес и се разбърква до гладкост. Добавят се боровинките и се разбърква. Тестото се излива във форма за кейк, намазана с мазнина, отгоре се разпределя сместа с канелата. Пече се 40 минути на 180 градуса и след изваждане се поръсва с пудра захар.

Банановият хляб е много изискан десерт. Необходими продукти: чаша и половина брашно, 1 бакпулвер, 1 щипка сол, щипка канела, 2 яйца, 3 обелени и разрязани на кръгчета банани, половин чаша зехтин или олио, три четвърти чаша със счукани орехи.

Начин на приготвяне: Брашното, захарта, бакпулверът, солта и канелата се смесват до гладко тесто. В друг съд се смесват нарязаните банани, яйцата и зехтинът. Разбива се до гладка смес. Добавят се към брашното с канелата и се разбърква добре. Добавят се орехите, разбърква се и се излива в намазана с мазнина тава. Пече се 45 минути на 180 градуса.

Бисквити с кленов сироп

Карамелизираните лучени пастички са интересен десерт. Необходими продукти: 2 супени лъжици зехтин, 4 глави лук, обелени и нарязани на тънко, 4 едри ябълки, нарязани на тънко, щипка сол, щипка черен пипер, една опаковка бутер тесто, 1 чаена лъжичка оцет балсамико.

Начин на приготвяне: Размразява се тестото и от него се оформят кошнички, като се прави кръгла или квадратна основа и с помощта на вода се залепват за нея къси стенички. В загрята на 200 градуса фурна се слагат кошничките, наредени в тава, и се изпичат до златисто.

Зехтинът се нагрява и се добавя нарязаният лук, пържи се до златисто, добавят се ябълките, солта и пиперът. Задушават се 2 минути заедно, за да омекнат ябълките. След това продължават да се задушават под капак на най-ниската степен на котлона 5 минути. В охладените кошнички се слага от ябълковата смес и се напръскват с оцет балсамико. Пекат се за около 4 минути.

Бисквити с кленов сироп се правят бързо и са ефектни.

Картофен пай с тофу

Необходими продукти: половин литър соево или бадемово мляко, 2 чаени лъжички оцет, 3 чаши брашно, 2 бакпулвера, щипка сол, половин чаша кристална захар, половин чаша маргарин, половин чаша счукани орехи, 2 супени лъжици кленов сироп, 4 супени лъжици пудра захар.

Начин на приготвяне: Млякото и оцетът се смесват. В друг съд се смесват брашното, солта, захарта и бакпулверът. Добавя се маргаринът на малки порции и се разбърква. Добавя се половината от млякото и се бърка с дървена лъжица около 2 минути. Добавя се останалото мляко и се разбърква до гладкост.

Добавят се орехите. В намазана с мазнина тава се оформят кръгове и се пекат 20 минути на 180 градуса. Оставят се да изстинат и се заливат с глазура от кленовия сироп, леко затоплен и смесен с пудрата захар.

Сладкият картофен пай с тофу е изненада за гостите и семейството ви.

Необходими продукти: 400 грама сладки картофи, 200 грама тофу, нарязано на кубчета, половин чаша кафява захар, щипка канела, 1 ванилия, една трета чаша кокосови стърготини, щипка сол, половин чаша запечени на сух тиган орехи, счукани на едро, 2 супени лъжици кленов сироп, половин опаковка бутер тесто.

Начин на приготвяне: Обелените и сварени сладки картофи се нарязват на малки парчета, добавят се тофуто, захарта, канелата, ванилията, солта кокосовите стърготини и всичко се бърка до гладкост. В тава се слага бутертесто така, че да покрие дъното. Правят се стени, като се закрепват с вода. Излива плънката, покрива се с бутертесто и се пече 50-60 минути на 180 градуса. За да не загори, се завива с фолио след двадесетата минута.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest