gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как и защо да спрем кафето

Как и защо да спрем кафето

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Пиене на кафе
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
36.00 лв.
28.80 лв.
Виж ››

Дори след като сте били пристрастени към кафето години наред, можете да спрете да го пиете и ще се изненадате от резултатите. Обикновено хората, които пият кафе, не се ограничават с една и дори с две чаши през деня.

За да останат по-дълго време в кондиция, те изпиват три, четири или повече чаши, без да се замислят за това как се отразява такова количество кафе на организма им.

Много хора не могат да се събудят без кафе и не могат да са напълно работоспособни, ако не изпиват от време на време по някоя разсънваща доза от топлата напитка. Но понякога пиенето на много кафе води до болки в коленете. Този проблем се споделя от много хора.

Кафе

Кафето се отказва най-бързо като цигарите – от раз. Първият ден без кафе е доста труден. Човек усеща главоболие и отпадналост, защото изпитва остра нужда от разсънващата напитка.

На втория ден е доста по-лесно, а на третия се усеща съвсем лека умора. И точно на третия ден болките в коленете, ако човек страда от такива вследствие на употребата на много кафе, започват да изчезват.

На петия ден се усеща много голяма разлика. Тогава болките в коленете вече са само спомен. Освен това чувството за тревога изчезва и човек усеща позитивна нагласа.

Отказване на кафе

Въпреки че много хора твърдят, че щом изпият сутрешното си кафе, се зареждат с енергия и позитивизъм, прекаляването с кафето води до излишна напрегнатост и чувство за тревога.

Това, което е най-липсващата съставка, когато спрете да пиете кафе, е вкусът и ароматът му, които са наистина вълшебни. За да не се измъчвате, можете да пиете кафе без кофеин, за да не се лишавате от вкуса и аромата на топлата напитка.

Само за пет дни след спирането на кафето ще усетите голяма разлика спрямо това, което сте усещали преди. Но ако смятате, че имате нужда от нещо енергизиращо и разсънващо рано сутрин или следобед, пийте черен или зелен чай. Те съдържат голямо количество вещества, които действат точно кафето.

А ако пък съвсем не можете без кафе, пийте мляко с кафе, като слагате съвсем малко кафе в топлото мляко, колкото да ви замирише на любимата напитка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (27)

Изпрати
Vasil
Vasil
21.02.2017 09:37
Единствените смислени коментари тук са тези на хората, опитали да живеят без кафе. Кафето (особено най-разпространените му евтини варианти) е опиат, който предизвиква пристрастяване. Нищо, което предизвиква зависимост не може да е полезно (вкл. допълнително обработената точно с тази цел храна). Аз имам подобен опит, с чудесен заместител на кафето, който вдига тонуса, зарежда с енергия, но без въпросната зависимост. За съжаление е доста по-скъп, а нестабилното ми финансово състояние не ми позволи да го поддържам. Постепенно отново започнах да пия кафе (при това най-лошия му вариант - разтворимо, с мляко и мед) и никак не се чувствам добре. Напълно съзнавам, че го правя по силата на зависимостта, което не ме отличава особено от всеки наркоман. Надявам се скоро да намеря мотивация да го спра и да изляза от този порочен кръг. Направете си услуга и поне опитайте да поживеете известно време без кафе.
0
0
Пламена
Пламена
11.09.2013 10:37
Ама какви са тези глупости, че какво е битието без аромата на кафето? Само когато бях бременна в първите месеци, не ми се пиеше кафе.Организмът сам си казва, кога не му трябва кафе.
4
8
Вяра петрова
Вяра петрова
18.08.2013 18:00
Защо човек да се отказва от кафето? То е по-добрия вариант от много други неща . Например цигарите! Аз ги отказах преди повече от пет години и се чувствам прекрасно , но с кафето , когато не се прекалява и не се пие на гладно и в смъртоносна концентрация какво лошо има!?? Безкофеиновото кафе е много по-вредно от обикновеното!
8
8
диана
диана
30.07.2013 15:06
И защо да спираме кафето?вие големи глупости пишете,а вяржате ли си?
5
9
Ани Павлова
Ани Павлова
24.07.2013 22:06
Написаното е много точно,от 10 дни спрях кафето,пиех по 1 сутрин,обаче на гладно.Сега се чувствам чудесно,не съм нервна,напрегнатаи се чувствам много по жизнена и изпълнена с енергия.
18
1
Witch
Witch
20.07.2013 08:21
По-голяма глупост не съм чела. А да се замени кафето с безкофеиново е още по-вредно.
Проучвайте преди да пишете!
8
1
Диана
Диана
14.07.2013 01:07
Пълна тъпотия!Какви са тези глупости.Аз пия по едно понякога две кафета на ден от 30 години и нямам нужда от повече.И защо да ги отказвам не ми стана ясно? Ако човек следва глупавите ви съвети трябва да се откаже от алкохола от цигарите от сладкото,сега и от кафето може би и от секса? И защо да живеем тогава като се лишаваме от тези дребни удоволствия? Да хрупаме цял ден ябълки и марули? А не мерси!
6
6
мах
мах
14.07.2013 00:54
млякото е още по вредно от кафето
3
8
Стефан
Стефан
10.07.2013 18:12
Спрях за около 2 години кафето и резултата беше страхотен! Пиех само веднъж или два пъти в месеца, когато имах нужда от вдъхновение за хобитата ми/нещо като ритуал/, както са правили едно време индианците с лулите. За жалост преди няколко месеца пак почнах да си пийвам по 1 кафе на ден, нищо ми няма, но магията която изпитвах преди това, вече я няма, остана само навикът.
9
1
Алиана
Алиана
10.07.2013 10:36
Дрън-дрън, че пляс! Кафето е полезно, вкусно и няма почти никакви противопоказания! Дори и при високо кръвно човек може спокойно да пие кафе - кофеинът в началото леко повишава кръвното, но толкова, колкото и един възбуден разговор би го повишил. В следващите минути кофеинът разширява кръвоносните съдове и кръвното дори пада, още повече, че действа и леко диуретично. Друго е, ако човек си внушава, че му става зле или наистина прекалява с дозите и силата на кафето - тогава може да се усети дискомфорт, но всичко зависи от дневната форма и разума - като при всичко останало в живота.
4
5