Вегетарианството пази от диабет и сърдечни болести

Вегетарианци

Хората, които не ядат месо, рискуват по-малко да се разболеят от диабет и сърдечно-съдови заболявания. При изследване, според което вегетарианците имат по-нисък риск от диабет и сърдечни болести, са били взети предвид много фактори.

Изследователите са се съобразили с фактори като кръвно налягане, тегло, ниво на кръвната захар, ниво на холестерол. В сравнение с хората, които консумират месо, вегетарианците не страдат от високо кръвно, рядко са с наднормено тегло, нивото на кръвната им захар е в норма, холестеролът им е по-нисък.

Вреди от месото

Само 23 процента от вегетарианците могат да развият риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания, но това се дължи на редица други фактори, свързани с начина им на живот и на хранене.

При изследванията са проучени навиците на хранене и на живот над 700 възрастни човека. Според начина им на хранене те са били разделени на вегетарианци, полу-вегетарианци и консуматори на месо. Вегетарианците се оказват с най-нисък риск от диабет, сърдечни болести и наднормено тегло.

След тях са полу-вегетарианците, които се хранят с риба, яйца и млечни продукти. Най-висок е рискът при хората, които редовно се хранят с месо и месни продукти.

Вегани

При хората, които се хранят предимно с месо, се наблюдава повишено ниво на кръвното налягане, както и повишено ниво на кръвната захар. Това само по себе си увеличава риска от това човек да се разболее от диабет или от някакъв вид сърдечно-съдово заболяване.

Дори с напредването на възрастта при хората, които не се хранят с месо, рискът от сърдечно-съдови заболявания и диабет не се увеличава.

Специалистите не препоръчват отказ от месото на тези, които не могат без него. Но е добре да се консумира по-малко червено месо, да се избягва тлъстото месо и по възможност да се консумира месо от свободно отглеждани животни, които са имали редовно възможност да пасат свежа трева.

Вегетарианците пък често могат да имат здравословни проблеми, защото не осигуряват на организма си достатъчно протеини, като се лишават от месо. Затова трябва да наблягат на зърнени продукти и ориза.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати