gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Седем неща от кухнята за изхвърляне

Седем неща от кухнята за изхвърляне

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Микроби в кухнята
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
Виж ››

В кухнята ви има много неща, които съдържат бактерии. Добре е да знаете след колко време определен продукт или предмет от кухнята трябва да се изхвърли.

Лошо е да се хвърля храна, но понякога това трябва да се направи, за да се предпазите от болести. За много храни е лесно да се каже кога трябва да се хвърлят. Но как стои въпросът с яйцата или с пицата? Те могат да изглеждат добре, но да са пълни вече с бактерии.

Кафето с мляко например може да престои на стайна температура един час, след което можете да го съхраните в хладилник за не повече от два часа. След това трябва да се изхвърли.

Продукти от хладилника

За да разберете, дали яйцата са пресни, потопете ги в купа със студена вода. Ако яйцата паднат на дъното, това означава, че са пресни. Ако обаче изплуват нагоре, това означава, че са доста стари и не е препоръчително да се консумират.

Дори като се съхраняват в хладилник, продуктите не могат да останат прекалено дълго време и в тях започват да се развиват бактерии. Яйцата трябва да се съхраняват в затъмнената част на хладилника.

Развалена храна

Готовата пица, която не е изядена, може да остане на стайна температура два часа. След това може да се съхранява в хладилник три дни, ако е поставена в пластмасови контейнери, където са разпределени парчетата.

Бебешките пюрета могат в повечето случаи да се съхраняват в хладилник 24 часа след отварянето, след това не се препоръчва да се дават на бебетата.

Пица

Подправките трябва също да се изхвърлят по някое време, тъй като губят аромата и вкуса си. За подправките на прах срокът за съхранение е 1 година, за целите подправки като индийско орехче е 2 години, а за корените като джинджифил – 3 години. Добре е да надписвате датите на поставяне на подправките в кутиите за тяхното съхранение.

Гъбата за миене на съдове е пълна с всевъзможни бактерии. Две седмици след купуването на гъбата тя вече е готова за изхвърляне. За да се предпазите от бактерии, по време на използването на гъбата, измивайте я всеки ден с вряла вода, която оставяйте да тече върху нея две минути.

Седмото, което трябва да изхвърлите от кухнята си, са пукнати и обелени чинии и чаши, а също така и тенджери. Дори малката пукнатина или обелена част освен че загрозява съда, се превръща във вход за най-различни видове микроби. Така че колкото и да ви е жал за любимата чиния, изхвърлете я веднага, щом се пукне или парче от нея се отчупи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
една от многото
една от многото
01.06.2013 22:41
Мили момичета! Помнете, че всичко на този свят е временно: и беднотията и богатството. Когато пристигнах от СССР в България неговите близки не ме приеха, а съм българка. И така, на квартира с малко дете, без пари, със съпруг, който повече милее за мама, от колкото за жена си и бебето.За да съществувам продадох целия си чеиз, приготвен от бабити ми и майка ми. Иконата на свети Николай, която е съпровождала баща ми през военните години, енциклопедията на Брокхаус, наследството ми от дядо, издание 1854 г. " Двор Башмачковых". Естествено, моите родители не знаеха това. Карала съм по цели месеци само на ориз, при това кърмех. И стисках зъби.нали се задомих за голямата любов. Днес съм стара, имам голяма библиотека, стара свекърва , близо на сто години, болен онкологично съпруг.И...куп въпроси към себе си. Дали си заслужавало всичко това? Един съвет. Гледайте да сте здрави. Живейте сега.Аз живях чужд живот, по принципа " ами какво ще кажат хората? не повтаряйте моята грешка. Животът е само един, тук и сега.
23
2
Лилия Димова
Лилия Димова
17.05.2013 18:53
Не се отчайвай анонимна. Голяма част от хората сме минали по този път. И аз си спомням как като бях студентка 3 съквартирантки карахме 5 дни с един буркан печени чушки (изпратен услужливо от някой родител) и хляб ... Имам спомени и за 10-тина дни в които карахме само на супа от леща, защото някой предишен наемател беше оставил един пакет като се е изнасял от квартирата ... Нямахме пари и за купони за стола тогава...
Всеки има трудни моменти понякога, но според мен това ни научава да ценим храната и да не я разхищаваме в моментите, в които сме по-добре финансово.
2
1
Мария
Мария
07.05.2013 23:43
За по-лесно и сигурно гъбата може да се сложи в микровълновата за около минута, четох го някъде.
4
1
Силвия
Силвия
02.05.2013 19:40
Съгласна съм с коментарите по-долу и това за 2 минути вряла вода всеки ден... Това лично за мен е разхищение.. А кафето си го пия цял ден.. В България бактериите се имунизират против нас :Д Няма нужда ние да се пазим :D
2
1
анонимна
анонимна
02.05.2013 17:34
Съгласна съм с коментара горе аз се чудя кой път да хвана ям от месец макарони за да си платя семестъра даже и едно яйце нямам да боядисам а съм на 20 потресаващо нали...т
3
0
Петранка Петрова
Съгласна съм, че трябва да се пазим от инфекции и у дома, но как при тази скъпотия да изхвърлям яйца? Не, че хладилника ми е пълен с тях, но сега идва Великден, гаранция, че не са стари - няма. Значи, Бог да ни пази! И весели празници без проблеми!
1
0