Кажете не на пестицидите, изберете здравословното!

Кажете не на пестицидите, изберете здравословното!

Биоземеделие

С пълна сила се задава нов бич за човечеството, чието проявление започна вече преди доста време, а именно световната епидемия, наречена затлъстяване. Тенденцията към все по-мащабна консумация на нездравословни храни се намира в апогея си и лошата новина е, че човечеството на практика не може да се изхрани само от т.нар. биоземеделие.

Постепенно и почти неусетно през последните десетилетия натуралните храни бяха заместени от синтетичните продукти на хранителните концерни, а пазарите в момента изобилстват от плодове и зеленчуци, които са резултат от масовата „пестицидиизация“ - растения от гмо-селекция, които избуяват благодарение на пестицидите, с които се захранват.

Втората лоша новина е, че мнозина от нас дори не могат да направят разлика между натурален домат и такъв, израснал без почва в парник. А и ако трябва да сме честни, много малко от нас си задават въпроси относно качеството на храните, защото е важна единствено цената. Гладките и еднакви зеленчуци са примамливи за окото и са на достъпна цена.

Биохрани

Но вече трябва да е ясно, че консумацията на рафинирани продукти, произведени с царевицата от „пестицидните полета“, е на практика ограбване на здравето ни. И макар всички да си казваме, че когато става въпрос за собственото ни здраве, не трябва да правим компромиси, пак следващия път на пазара ще сложим в торбите си по-евтините краставици.

Между биопродуктите и тези, които са чедо на хранителната индустрия има няколко основни разлики. Първата от тях е в обработването им, преди да стигнат до крайния потребител или по-точно – нас.

Органичните храни се отглеждат изцяло с естествени торове, а за борбата с вредителите по насажденията се използват птици, полезни насекоми или капани.

За разлика от биоземеделието, при неорганични храни се използват химически торове и множество пестициди за премахване на вредителите и болестите по растенията. И тук идва логичният въпрос, на който по-горе загатнахме отговора: Защо се използват пестициди, като са толкова вредни?

По своята същност пестицидите са химикали, чиято цел е да убиват вредителите и болестите, които засягат растенията, почвата по време на растежа им или докато се съхраняват. Пестицидите са сигурен начин за бърз и ефективен краен продукт, произведен максимално евтино за максимално кратък срок. Вредните торове се употребяват и за ускоряване на растежа.

Биомагазини

Изкуствените торове не са предназначени директно за нас, хората, но безпроблемно попадат в организма ни, когато консумираме неорганични храни. А резултатите от доста време са налице – стряскащи статистики за боря на заболелите от рак, диабет, хипертония и т.н.

Алтернатива на страшната тенденция е на 100 % биоземеделие, което последните години се превърна в модно течение в храненето и чиито продукти са със осезаемо по-висока цена. Но нали се споразумяхме здравето ни да е безценно?

За биоплодовете и биозеленчуците определено важи максимата, че по-скъпото е по-качествено. Тази продукция се отглежда и обработват чрез специална технология, без намесата на каквито и да е химикали - всичко е естествено и натурално.

Време е и за добрата новина. Манията по здравословното хранене с органична храна стана причина и квотата на биопродуктите по щандовете да се увеличи.

Полезните биохрани се откриват все по-лесно не само в специализираните биомагазини, но и в добре познатите ни супермаркети, където обикновено са отделени в самостоятелна секция. Разгледайте техните брошури и изберете това, от което имате нужда вие и вашето семейство.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати