Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Как да оплетем козунак

Как да оплетем козунак

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Козунак

За да бъде великденският козунак не само вкусен и пухкав, но също така и красив, той трябва да се оплете, за да е наистина празничен.

Козунакът във вид на плитка изглежда много апетитно и трудно ще се задържи повече от няколко минути на празничната трапеза.

За да се получи тестото за великденския козунак достатъчно пухкаво и на конци, то трябва да се меси много дълго.

Месенето на тестото за козунаци може да продължи повече от час, за да стане наистина пухкаво след изпичането.

Препоръчва се дори тестото да се удря няколко пъти в масата за месене, за да проникне достатъчно кислород в него.

Тестото е добре омесено, когато в него се появят въздушни мехурчета. Това гарантира, че ще е пухкаво.

След това се оставя да втаса добре, омесва се още веднъж, след което се слага във форми, където втасва още. Козуначените плитки изглеждат много красиво.

За да оформяте с лекота плитките за козунака, намажете ръцете си с олио, за да не залепва тестото по тях.

Те се правят, като замесеното и втасало тесто се разделя на няколко по-малки парчета.

Плитка

Всяко от тези парчета се оформя като руло – прилича на тънка франзела.

Тези рула се събират по три и от тях се изплита плитка. Тогава се слагат във форма, намазана с масло и поръсена с брашно, и се оставят да втасат, а отгоре се намазват с жълтък и се поръсват със захар.

Може да се направи и козунак, който се изплита на плитка по по-сложен начин. За целта от тестото се оформят три кори, които се разточват.

Всяка от тях се пълни с различна плънка: бадеми, стафиди, шоколад, захаросани плодове.

Плитка за Козунак

Всяка кора се навива на руло. След това от трите рула се прави голяма плитка.

Самата плитка пък се навива като охлюв и се слага във форма, предварително намазана с мазнина и поръсена с брашно.

Плетене на Козунак

Оплетеният на плитка великденски козунак се оставя да втаса допълнително и се маже с жълтък и се поръсва със захар.

Пече се на 180 °C около час и след като се извади, се охлажда върху покрита с кърпа възглавница, като се покрива и той, за да стане мек и пухкав.

Великденски козунак

Плитка можете да направите и от шест фитила тесто, така козунакът ще изглежда още по-красив и празничен.

Предварително приготвеното тесто се разделя на шест равни части, които се събират в горния край.

Месене на козунак

От всяка част се оформя фитил и след това фитилите се усукват два по два, за да се превърнат в три красиви усукани основи за плитката.

След това тези три фитила се сплитат на плитка, козунакът се маже с разбито яйце и се пече.

На плитка може да сплетете всички видове великденски сладкиши като:

- козунак без мляко;

- козунак в хлебопекарна;'

- козуначено руло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest